Katolička crkva danas slavi Sveta tri kralja. To su u kršćanskoj tradiciji kraljevi ili mudraci, koji su se odmah nakon rođenja došli pokloniti Isusu. Često se zovu Baltazar, Melkior i Gašpar. Prema Evanđelju po Mateju, došli su s istoka u Jeruzalem, kako bi se poklonili malenom Isusu. Na putu su slijedili betlehemsku zvijezdu. Kada su pronašli Isusa, darovali su mu tri dara: tamjan (kao Bogu), zlato (kao kralju) i plemenitu mast, smirnu (kao čovjeku). Tri kralja su predstavnici poganskih naroda, koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo, time što im je javio rođenje Spasitelja.
U zapadnom kršćanstvu su su se od 8. stoljeća ustalila imena Baltazar, Melkior i Gašpar, a na istoku se koriste različita imena triju kraljeva. Po tradiciji, poslije smrti triju kraljeva njihove su relikvije odnesene u Carigrad, nakon što ih je pronašla sv. Jelena Križarica. Odande su kasnije otišle u Milano i napokon u Köln, u najljepšu njemačku katedralu, gdje su i danas. Melkior je zaštitnik putnika i Svjetskog dana mladih, a Baltazar oboljelih od epilepsije. Spomendan se u Katoličkoj crkvi slavi 6. siječnja, kao blagdan Bogojavljenja.
Prema tradiciji većine katoličkih naroda na Sveta tri kralja navečer obično se raskićuje božićne jelke i iz kuća iznose ukrasi kojima smo obilježavali Božić i sve božićne dane.

L. O.