Meterolozi su za današnji dan najavili vrhunac toplinskog vala. Pritjecanje toplog zraka nastavit će se pa se očekuje vrhunac vrućine uz temperaturu nerijetko oko ili iznad 35 stupnjeva. Vrućina će u petak na kopnu popustiti, dok se manje osvježenje na moru očekuje od subote.

Sa sjevera će se približiti frontalni poremećaj. Po visini će ispred fronte pritjecati još topliji zrak, dok se iza fronte očekuje pritjecanje hladnijeg zraka. Stoga će na istoku prevladavati sunčano. Navečer i u noći uglavnom u Podravini, mjestimice može biti lokalnih pljuskova, moguće izraženijih. Jutro toplo, a danju vruće uz temperaturu između 33 i 36 stupnjeva, javlja HRT.

Još toplije bit će u središnjim krajevima uz temperaturu oko 36 ili 37. Prevladavat će sunčano, a potkraj dana i u noći na petak bit će pljuskova i grmljavine, lokalno i izraženijih uz jak vjetar.

Na sjevernom Jadranu nakon tople, ponegdje i vrlo tople noći, danju će biti vruće uz temperaturu između 34 i 36 stupnjeva, a osvježenje se može potražiti u moru čija je temperatura između 24 i 26. Puhat će sjeverozapadnjak, ujutro bura koja će u noći na petak pojačati.

U gorju pretežno sunčano uz svježije jutro, ali dnevnu temperaturu višu od 30°C.

Pretežno sunčano i vrlo vruće bit će u unutrašnjosti Dalmacije.

Tek malo manje vruće uz sunčano vrijeme bit će na obali i otocima. Puhat će slaba do umjerena bura, od sredine dana sjeverozapadnjak uz malo do umjereno valovito more.

Sunčano i vruće bit će i na južnom Jadranu, a i noć će biti topla i vrlo topla uz temperaturu između 23 i 27 stupnjeva, koliko je i temperatura mora. Ujutro će puhati bura, danju zapadni i sjeverozapadni vjetar.

Od petka pa do kraja tjedna vrućina će ipak popustiti, uz temperaturu i dalje oko 30 stupnjeva, ali u dane vikenda bar će jutra biti malo svježija. Prevladavat će sunčano, u petak još uz povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu će još u petak biti vruće, ponegdje i vrlo vruće, a jutro će u mnogim krajevima biti i vrlo toplo. Zatim će uz pretežno sunčano vrijeme za vikend ipak temperatura biti za nekoliko stupnjeva niža. U petak će zapuhati umjerena i jaka bura koja će u subotu postupno slabjeti.

Dakle, četvrtak je vrhunac toplinskog vala na kopnu, on će još potrajati na moru i u petak, a promjena zračne mase iznad naših krajeva mogla bi na sjeverozapadu i sjeveru proći uz izolirane, ali izražene pljuskove i grmljavinu.

L.O./DHMZ