U prostorijama Općine Udbina na Udbini danas s početkom u 17 sati održat će se edukativna radionica o sustavu Lika Quality.

Na radionici će biti govora o načinu uključivanja u projekt Lika Quality i mogućnostima razvoja poljoprivrede i ruralnog područja.

Sustav Lika Quality ima za cilj brendirati Liku kao gastro-destinaciju te time izravno pomoći poljoprivrednim proizvođačima u prodaji njihovih proizvoda. Trenutno se u sustavu nalazi 98 proizvoda s navedenom oznakom, a prije raspisivanja trećeg Javnog poziva za iskazivanje interesa za korištenje Znaka Lika Quality za proizvode, cilj je sve zainteresirane proizvođače s područja Lika destinacije informirati o Lika Quality sustavu, načinima prijave, kriterijima koje svaki proizvod mora zadovoljavati, pravilima koja svaki proizvođač mora poštivati, kao i o dosadašnjim postignućima u procesu brendiranja gastro-destinacije.

Znak Lika Quality zaštićen je u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske kao jamstveni žig, nositelj je Lokalna akcijska grupa Lika, a sustav Lika Quality provodi Klaster Lika Destination.

Od lipnja do studenog prošle godine, Klaster Lika Destination i Poljoprivredna zadruga LIKA COOP uspostavili su trgovinu s Lika Quality proizvodima u NP Plitvička jezera, koja će biti otvorena i ove godine. Usto, uskoro ćemo pristupiti certificiranju ugostiteljskih objekata koji u ponudi budu imali hranu s oznakom Lika Quality i na taj način omogućiti plasman lokalnih proizvoda u restorane. Isto tako, s obzirom da brendiramo destinaciju kao destinaciju zaštićenih prirodnih područja i surađujemo s nacionalnim parkovima i ostalim zaštićenim područjima u destinaciji, njihove će suvenirnice imati posebne police s proizvodima Lika Quality.

Vezano za mogućnosti razvoja poljoprivrede i ruralnog područja, dat će se pregled dosadašnjeg stanja, uključujući i pregled do sada odobrenih sredstava po mjerama; najavit će se indikativni plan raspisivanja natječaja u 2019. godini; predstaviti IAKS mjere iz Programa ruralnog razvoja te upoznati korisnike s mogućnostima korištenja HAMBAG BICRO sredstava za predfinanciranje poslovnih poduhvata.

L.O.