Danas nam stiže novi toplinski val, DHMZ izdao upozorenje

U Hrvatskoj će u ponedjeljak prevladavati djelomice sunčano te vruće i sparno vrijeme, a uz povremeno više oblaka mjestimice je izgledna kratkotrajna kiša ili lokalni pljusak s grmljavinom, osobito u Istri te u kopnenim predjelima, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab i umjeren, na udare ponegdje i jak jugozapadni i južni, a na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo.

Nastavak ispod oglasa

Najviša temperatura zraka uglavnom će se kretati između 31 i 36 Celzijevih stupnjeva.

“Nalazimo se u četvrtom ovogodišnjem toplinskom valu”

Meteorologinja N1 televizije Tea Blažević najavila je dolazak pustinjskog pijeska u naše krajeve.

“Ponovno je izraženo pritjecanje pustinjskog pijeska u naša krajeve, u južnoj struji. Iz smjera jugozapada, osim afričkog pijeska, pritječu i oblaci, stoga jutros ima slabe kiše, uglavnom na sjevernom dijelu Jadrana.

Nestabilnosti će biti i u nastavku dana duž Jadrana, uglavnom sjevernog i srednjeg, ali i u gorju, moguće i drugdje u zapadnoj unutrašnjosti.

Prema večeri, u dijelovima Istre i na širem riječkom području može biti jačih nevera.

Duž obale će puhati umjereno do jako jugo, jugozapadnjak, većinom slab do umjeren, u unutrašnjosti.

Kako će u jugozapadnoj struji stizati vruć zrak, danas će temperature biti većinom od 31 do 37, osobito u unutrašnjosti Dalmacije.

Nalazimo se u četvrtom ovogodišnjem toplinskom valu, koji može utjecati po zdravlje svih nas, osobito osjetljivih skupina ljudi i kroničnih bolesnika te je DHMZ objavio upozorenje visokog stupnja”, napisala je meteorologinja Blažević s N1 televizije.

“Toplinski val će se najviše zadržati u Dalmaciji”

S tom prognozom slaže se i HRT-ova meteorologinja Kristina Klemenčić Novinc. Ističe da će se toplinski val najviše zadržati u Dalmaciji.

“Kraj srpnja i početak kolovoza obično i jest najtopliji dio godine, tako da nikoga ne čudi kada najavljujemo toplinski val. Ovo je četvrti ovogodišnji toplinski val, koji će započeti u ponedjeljak. Neće biti odveć izražen kako su to bili prošli niti će jako dugo trajati, tako da će se već od srijede u većini unutrašnjosti polako smanjiti temperatura zraka, iako će i dalje biti vruće”, kaže Kristina Klemenčić Novinc, meteorologinja HRT-a, dodajući kako bi se toplinski val malo dulje mogao zadržati u Dalmaciji.

U unutrašnjosti se očekuju temperature od 34 do 35 stupnjeva Celzijevih, slično je i na Jadranu. No u unutrašnjosti Dalmacije mogu biti i više – oko 37-38 stupnjeva.

Meteorologinja HRT-a naglašava kako slijede i tople noći, a vrlo tople na Jadranu.

“I dodatno će tu biometeorološku priliku, odnosno nepriliku, pojačati i južina”, dodaje.

L.O.