Za razliku od vikenda i ponedjeljka, kada je bilo i puno oblaka, većinom i kiše, gdjegod i obilnije, te munja i gromova, u utorak će vrijeme za većinu biti znatno povoljnije – uglavnom suho, sunčano i toplije, ali relativno vjetrovito, pri čemu će najviše nevolja prouzročiti jaka, na udare i olujna bura i tramontana. U nastavku tjedna slabiji vjetar i ponovno većinom vruće, ali i nestabilno, uz mjestimične pljuskove, češće na kopnu, osobito u gorju, javlja HRT.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu se sasvim suho posvuda ne može jamčiti ni tijekom utorka. No, kiša, ako i gdje uopće i padne, bit će rijetka, kratkotrajna, i u malim količinama. Unatoč često umjerenom sjevernom i sjeverozapadnom vjetru, uz većinom sunčano vrijeme bit će toplije nego u ponedjeljak, uz najvišu temperaturu zraka 27 i 28 °C.

Podjednako toplo, gdjegod i malo toplije bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, te uz pretežno vedro prijepodne i uglavnom oblačnije poslijepodne.

I u gorju će povremeno biti više oblaka. Štoviše, mjestimice može pasti i malo kiše, većinom u Gorskome kotaru. Na sjevernom Jadranu sunčano, ponegdje i vedro, ali uz često umjerenu i jaku buru, prema otvorenome i tramontanu, koje gdjegod mogu imati i olujne udare, osobito podno Velebita. Temperatura zraka u porastu pa će poslijepodne ponovno biti i vruće.

30 °C, pa i malo više bit će i u Dalmaciji, uz sunčano vrijeme, te najprije buru i tramontanu, mjestimice i jake, na udare i olujne, a poslijepodne mjestimice slabiji zapadnjak i jugozapadnjak. More umjereno valovito, prema otvorenome i valovito, a vidljivost izvrsna.

Podjednako tako i na jugu Hrvatske, gdje će biti znatno stabilnije nego tijekom ponedjeljka, pa i pretežno sunčano, a vrlo mala vjerojatnost poslijepodnevnih pljuskova postoji uglavnom u Konavlima.

Od danas – još toplije, uz slabiji vjetar, ali ponovno nestabilno

U nastavku tjedna na kopnu još toplije, većinom i vruće, ali ponovno nestabilno. Pljuskova će gotovo svakodnevno biti mjestimice u gorju, a povremeno su mogući i drugdje, rjeđe sredinom tjedna, vjerojatno češće za vikend.

Ni na Jadranu se ne može jamčiti sasvim suho, već od srijede na južnom dijelu, zatim i na sjevernom. No, pljuskovi, ako i gdje ih uopće bude, bit će lokalni i kratkotrajni, a za vikend će najvjerojatnije i sasvim izostati. Bura i tramontana u srijedu će oslabjeti, ali ne i potpuno prestati. Noći će biti tople, a dani većinom vrući.

O dosadašnjem dijelu ljeta

Premda jamačno znate za znatno toplija i stabilnija ljeta, posebice posljednjih desetak godina, kada su ona bila većinom “ekstremno topla”, znajte da ih je prije bilo puno i hladnijih i kišovitijih.

U dosadašnjem dijelu ovoga temperatura zraka viša je od prosjeka, posebice zbog većinom “vrlo toplog”, pa i “ekstremno toplog” lipnja. No, ni odstupanje srednje temperature dosadašnjeg dijela srpnja nije zanemarivo. Trenutačno zaslužuje klimatološke ocjene u većini Hrvatske “toplo” i “vrlo toplo” – manje zbog odstupanja najviše dnevne temperature, a više zbog nedostatka noćne i jutarnje svježine.
A oborine? Kiša je bila česta, ali posvuda ne i obilna pa je broj dana s kišom u dosadašnjem dijelu ljeta većinom veći od uobičajenoga, ali – vjerovali ili ne – nakon lipnja, koji je od klimatologa dobio ocjene od “sušni” do “kišni”, i dosadašnji je dio srpnja ponegdje u manjku s količinom oborine, i na kopnu, i na moru… Eh, ta razlika između osjećaja i statistike…

Prognoze do kraja srpnja i za kolovoz ne upućuju na veliku vjerojatnost znatnije promjene u odnosu na dosadašnji tijek ljeta. Stoga, uživajmo u ovakvom kakvo imamo…

L.O./HRT