U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenljivo oblačno i svježije nego u ponedjeljak, uz najvišu temperaturu zraka oko 12 °C, a dojam svježine pojačavat će uglavnom umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, javlja HRT.

U središnjoj Hrvatskoj još vjetrovitije, popodne i prolazno jak sjeveroistočnjak, a mogući su i olujni udari. Sunčana razdoblja bit će češća i dulja u drugom dijelu dana, uz najvišu temperaturu između 10 i 12 °C.

U gorju će još u noći i ujutro biti susnježice i snijega, a danju sve manje oblaka, uz umjeren do jak sjeveroistočnjak. Na sjevernom Jadranu uglavnom sunčano, no prilično vjetrovito uz jaku i olujnu buru, podno Velebita i s orkanskim udarima, koja će pojačavati osjet svježine.

Jake, na udare i olujne bure bit će i u Dalmaciji, pa će i more biti umjereno valovito i valovito. U prvom dijelu dana više oblaka, ponegdje i kiša, moguće i grmljavina, u višim predjelima unutrašnjosti i pokoja snježna pahulja.

Na jugu Hrvatske će se oblaci najdulje zadržati. Povremeno će padati kiša, lokalno moguće i u obliku pljuskova s grmljavinom. Dnevna temperatura između 13 i 15 °C, no uz jaku buru s olujnim udarima doimat će se hladnije.”

Sredinom tjedna jaka bura, na kopnu ponegdje mraz, a za vikend…

“Idućih će dana u kopnenom području temperatura ponegdje biti i niža od prosjeka za doba godine, a prema kraju tjedna, uz sve manje oblaka, ponovno viša. U srijedu će još prolazno puhati u mnogim krajevima jak sjeveroistočnjak, a zatim vjetar u slabljenju. Jutra hladna uz mogućnost za mjestimičan mraz, najvjerojatniji u četvrtak.

Jaka i olujna bura na Jadranu će idućih dana stvarati probleme u prometu, i cestovnom i pomorskom, ali ipak će u drugom dijelu četvrtka započeti svoje slabljenje, u petak pak ponegdje i okrenuti na sjeverozapadnjak. Prevladavat će sunčano, ponovo uz porast temperature prema kraju tjedna”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković.

L.O./HRT