Svake druge godine u lipnju, Dani hrvatskog šumarstva tradicionalno se održavaju od 1999. godine, a s održavanjem natjecanja šumarskih radnika počelo se još 1964. godine.
Svečano otvorenje je u petak, 12. lipnja u 18:00 h, a natjecanja počinju u subotu 13. lipnja od 8:00 h. Sva natjecanja su otvorena za javnost. Tu će se susresti ne samo radnici Hrvatskih šuma, već kolege šumari i iz drugih institucija te svi zainteresirani za šume i šumarstvo. Popratni sadržaji su stručno savjetovanje Hrvatskog šumarskog društva, otkrivanje spomen obilježja Šumariji Oštarije s umjetničkim programom i slikanjem milenijske fotografije (lokacija: Baške Oštarije).
U sklopu Dana hrvatskog šumarstva održat će se i Državno natjecanje šumarskih radnika, natjecatelji se natječu u 5 disciplina. Ekipu jedne uprave šuma čine tri natjecatelja + junior, s tim da rezultat juniora ne ulazi u konačan zbroj bodova za ekipu.
Natjecatelji moraju pokazati spretnost, preciznost i brzinu, neprestano vodeći računa o sigurnosti na radu. Za to natjecatelj dobiva pozitivne bodove, a za greške i nepravilnosti negativne bodove. Izvedbu mjere i ocjenjuju disciplinski suci, a o općoj regularnosti brine Ocjenjivački sud.
Treba kazati da su Hrvatske šume 2010. godine bile domaćin vrlo uspješnog Svjetskog prvenstva šumarskih radnika, na kojemu je sudjelovalo 30 zemalja. Tim je domaćinstvom Hrvatskoj i Hrvatskim šumama dodijeljeno veliko priznanje.
Ukupni je pobjednik prvenstva bila Austrija, dok je Hrvatska sa svoje dvije ekipe zauzela 16., odn. 18. mjesto.
Dobro došli u Otočac.
LO