Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora održalo je redovnu godišnju Izbornu skupštinu u dvorani Kulturno-informativnog centra Gospić. Ovome je prethodila komemoracija kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata.

U ime predsjdnice RH Kolinde Grabar Kitarović vijenac je položio izaslanik Ivan Kupec. Ivica Vukić položio je vijenac u ime Vlade RH, Slavica Gerovac u  ime Ministarstva branitelja, dok se brigadir Zoran Vakula poklonio poginulima u ime Ministarstva obrane i GS OS. Vijence su  u ime domaćina, Ličko-senjske županije i Grada Gospića položili župan Milan Kolić i zamjenica župana Marta Grgurić. Počast poginulima zatim su odala izaslantva udruge logoraša, PU ličko-senjske, kao i brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata.

Župan Kolić:“Krivi smo jer smo se branili“!

Tijekom izborne skupštine HDLSKL izvješće je podnio predsjednik prof. Danijel Rehak, kao i predstavnici ostalih tijela ove udruge. Sva izvješća jednoglasno je prihvatilo 79 delegata iz 11 podružnica. Govoreći u ime domaćina skup su pozdravili zamjenica gradonačelnika Marta Grgurić i župan Milan Kolić.

-Pozdravljam vas u herojskome Gospiću, gradu koji je nakon Vukovara bio najrazoreniji hrvatski grad, rekao je župan Kolić. Normalnom je umu nepojmljivo da se na tlu Europe koncem 20. stoljeća stvorila tolka količina mržnje i osvajačke srpske politike koja je uz sva zla kulminirala i stvaranjem koncentracijskih logora. Naša je zajednička i jedina krivnja što smo Hrvati koji ljube i brane svoju Domovinu, što nismo pristali na prekrajanje državnih granica zbog stvaranja tzv. Velike Srbije. Stojim ovdje kao dragovoljac Domovinskog rata, stojim i divim vam se na hrabrosti i odlučnom odbijanju da se pokorite tamničarima čiji je osnovni cilj bio slomiti vaš duh, tijelo i vaše domoljublje. Za to ste platili ogromnu cijenu. Zločinačka JNA i četnici su na području Like uhitili i svirepo mučili na desetke žena, staraca, hrvatskih policajaca i vojnika. Iz kazamata Knina, Gračaca i Korenice neki se, nažalost, nikada nisu vratili. Zato sam uvjeren da će ova županija, Grad Gospić i sve jedinice lokalne samouprave dati punu potporu pri osnivanju podružnice vaše udruge. Bog je nama Hrvatima dao naljepši  dio Zemlje, ali su nam povijest i sudbina namijenili stalnu borbu za opstojnost i  neovisnost. Danas svjedočimo da se desetorica hrvatskih časnika  i vojnika nalaze u zatovu u našem susjedstvu. Opet smo na kušnji, opet moramo dokazivati naš časni i obrambeni Domovinski rat. Branili smo i obranili svoje, ali nam neki, čini se, to nikada neće i ne mogu oprostiti, rekao je župan Milan Kolić. Na izbornoj skupštini bio je i  zapovjednik legendarne 104. brigade Branko Borković-Mladi Jastreb.

Zbog kvalitetnog i vrlo požrtvovnog rada na čelu HDLSKL za novog predsjednika izabran je prof. Danijel Rehak, koji je  ovu časnu  zadaću obavljao i u prethodnom mandatu.

H.J.