Danas dva krštenja u župi Otočac

1

Danas 14.kolovoza, na XX.nedjelju kroz godinu središnje euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u 11 sati predvodio je i propovijedao mons.mr.Tomislav Šporčić – genarelni vikar i župnik .

U svojoj propovjedi osvrnuo se na današnje Evanđelje po Mateju ( Mt 15,21-28).
Iako smo različiti rasno, nacionalno, spolno, kulturno …, ipak u ime te različitosti ne smije se prisvajati Boga samo za sebe. Bogu se ne smiju postavljati granice i ograde. Nema nacionalnog Boga, pa niti Boga različitih religija. Bog je Bog za sve ili se uopće ne vjeruje u Boga. Možda bi čovječanstvo trebalo učiniti konsenzus u vjerovanju u Boga.

Oglas

Tada bi to bio oslonac za sva zbližavanja i za jedinstvo. Bog je Jedan, Bog je posvudašnji, Bog je različit od svijeta…. Neki misle da je bolje nevjerovanje nego li vjerovanje u krivog boga. Moglo bi se reći da je prvenstveni cilj cijeloj Bibliji da objavi Jednog Boga. U vjerovanju u jednog Boga Izrael se u pustinji sjedinio i postao jedan.

To je put i model sveopćem jedinstvu čovječanstva. Svim ljudima je samo jedan Bog Izvor i Budućnost. Bog nije ljudski zaključak zato je teško naći “konsenzus”, ali ‘konsenzusom’ možemo svi biti otvoreni glasu Božjem. Božjoj objavi. Svi smo tražitelji Božjeg lica. Istina je da mi svi na svoj način doživljavamo Boga. To je osobni doživljaj, ali kad je riječ o općoj istini Boga onda je ona šira od osobnog doživljaja i posebnosti. Kao što djeca različito doživljavaju svoje roditelje, ali oni su im jedno.

Oko njih se okupljaju, u sebi nose njihove karakteristike. Tako i ljudi, iako su različiti ipak nose božansku karakteristiku jednog Boga. Pred jednim Bogom nema privilegiranih. Iako se Isus povijesno objavljuje u jednom narodu i određenoj kulturi i religioznosti, ipak svojim uskrsnućem postaje kozmički Krist i svojina svakog ljudskog srca koje čezne za ljubavlju i dobrotom.

Zato danas treba Isusovu poruku, Isusovu Riječ dijeliti ne kao mrvice nego kao potpuni ručak. Kao da neki trajno ljude tretiraju nezrelima i uvijek im izlaži na dosta nepotpun i nejasan način Isusovu Radosnu vijest.

Bog je uvijek Netko tko nadilazi naše shvaćanje. U njega treba vjerovati, Njemu se treba otvoriti, Njemu se treba povjeriti. To nas uči Isus Krist. Kroz njega se najbolje može naslutiti veličina i ljubav Božja. Bog je ljubav i tko ljubi taj poznaje Boga. Tko ne ljubi taj ne pozna niti Boga niti bližnjega svoga.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor a za orguljama bio je bogoslov Josip Šimatović.

Danas je u zajednicu krštenih primljeno dvoje djece i to Ivona Mudrovčić i Lovro Rončević ( treće dijete u obitelji Rončević ) .

( bib )