„Darivatelji krvi naše su bogatstvo!“

    GOSPIĆ –  Međunarodni dan dobrovoljnih darivatelja krvi bio je povod prijema predstavnika Gradskog društva Crvenog križa Gospić  u uredu gradonačelnika grada Gospića Petra Krmpotića koji je u društvu najbližih suradnika čestitao ovaj važni datum. Govoreći o važnosti darivanja krvi gradonačelnik Krmpotić je istaknuo kako je riječ o neprocjenjivoj gesti čiji je krajnji cilj spašavanje ljudskih života

– Ono što darivatelji krvi čine, jedno je od najhumanijih djela i gesta je bez premca. Moderni je čovjek stvorio niz izuma, medicina je znatno uznapredovala i ljudski se život produljio. Postoje  umjetni bubreg i pluća, postoji niz medicinskih inovacija, ali  krv ništa ne može nadomjestiti. Krv je  već spasila mnoge živote i zato je važno da su akcije darivanja krvi koje redovno provodite sve posjećenije i da se u njih uključuje što više mladih ljudi. Stoga treba reći da su darivatelji krvi naše bogatstvo! Crveni križ je proširio svoj djelokrug aktivnosti i na tome vam posebno  treba zahvaliti. Pomažete  i socijalno ugroženim, skrbite o starim i nemoćnim sugrađanima. Kao i do sada u Gradu Gospiću uvijek ćete imati čvrst oslonac u radu za zajednički boljitak, rekao je gradonačelnik Krmpotić, koji je i sam dobrovoljni darivatelj krvi. Gradonačelnikove je riječi potvrdila predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Gospić Katica Prpić  koja se zahvalila u ime svih darivatelja, volontera i korisnika usluga Crvenog križa jer im Grad Gospić stalno daje potporu u  svim akcijama koje ovo društvo provodi. Ravnatelj gospićkog društva Crvenog  križa Vlado Brkljačić u svojem je izlaganju istaknuo neke povijesne detalje vezane uz djelovanje društva, kao i  planove rada u narednom razdoblju.

Nastavak ispod oglasa

– Zahvaljujem Gradu Gospiću na ovom prijemu, zahvaljujem na suradnji i pomoći svih ovih godina.  Hrvatski Crveni križ ove godine obilježava 135 godina postojanja. Prvo organizirano darivanje krvi u Hrvatskoj zabilježeno je još 1953. godine. Što se tiče postojanja Crvenog križa, u našem gradu je 1888. godine održana redovna skupština društva, što znači da je u Gospiću Crveni križ osnovan znatno ranije. Po tome smo među prvih  pet društava Crvenog križa osnovanih u Hrvatskoj. Zahvaljujući Gradu Gospiću mi uspješno radimo, kao što je rečeno, ne samo na darivanju krvi, nego  i u drugim oblicima djelovanja.  Moram istaknuti da ovdje u Gospiću imamo jednu od najbolje organiziranih Mladeži Crvenog križa i veliki broj volontera. S obzirom na broj stanovnika Gospića, nama je potrebno 20-ak volontera za djelovanje u kriznim situacijama. Mi u svakom trenutku možemo računati na najmanje dvostruki broj volontera, čak i više. U svakoj školi imamo Aktiv Crvenog križa. Zahvaljujući Gradu Gospiću i brojnim donatorima uredili smo objekt na Rosuljama. Nakana nam je proširiti naš dom kako bismo raspolagali s 50 kreveta. Zatražili smo u tom smislu i pomoć Međunarodnog Crvenog križa jer kamp u Rosuljama može biti polivalentni prostor  za rad s mladima iz cijele Hrvatske i EU, zaključio je Vlado Brkljačić. Među predstavnicima darivatelja krvi  na današnjem je prijemu bio  i 78.-godišnji  Fabijan Rupčić  iz Ličkog Osika  koji je od 1957. godine do danas krv darivao 137 puta.

– Nikada nisam niti razmišljao tko će dobiti moju krv. Važno je spasiti nečiji život. Znam da tako razmišljaju svi darivatelji krvi, kojih je na ovim prostorima svakim danom sve više. A to je ipak najvažnije, rekao nam je vitalni Fabijan Rupčić-Fabo.

 

M. S.