U okviru projekta Tesla za društveno korisno učenje, jučer je na Veleučilištu Nikola Tesla u Gospiću održano predavanje u cilju formiranja debatnog kluba studenata Veleučilišta. Lokalna akcijska grupa Lika, Veleučilište Nikola Tesla u Gospiću i HGSS Stanica Gospić 2017. godine zajednički su osmislili projekt pod nazivom Tesla za društveno korisno učenje te ga prijavili na natječaj za bespovratna sredstva Podrška razvoju partnerstava organizacija civilnog društva i visokoobrazovnih institucija za provedbu programa društveno korisnog učenja koji se financira iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda.

Provedba projekta Tesla za društveno korisno učenje je započela 2018. godine, a ukupno će trajati 24 mjeseca. U okviru projekta partneri provode niz aktivnosti s ciljem spajanja teorije i prakse, poticanja aktivnog sudjelovanja pojedinaca u oblikovanju društva te popularizacije volonterstva. Kako je predviđeno da studenti Veleučilišta Nikola Tesla u Gospiću ojačaju svoje analitičke i zagovaračke vještine, kroz projektnu aktivnost osnivanja debatnog kluba omogućeno im je da kao članovi kluba upoznaju problematiku i rad organizacija civilnog društva, izraze i obrane svoja mišljenja te na kraju zajedno dođu do zaključka i potencijalnih rješenja vezanih za problematiku neprofitnih organizacija.

Kratko predavanje održala je Martina Jurković bacc.ing.traff, odgovorna za provedbu projekta, istaknuvši važnost mišljenja studenata koje će imati mogućnost izraziti i obraniti kroz studentske debate i time izravno doprinijeti razvoju organizacija civilnog društva i volonterstva na našem području.

Realizacijom 12 studentskih debata studenti će biti pripremljeni za kvalitetniju poslovnu i svakodnevnu komunikaciju, samostalno i uvjerljivo prezentiranje, zagovaranje, retoriku, oslobađanje od straha javnog nastupa te razumijevanje i kritičko procjenjivanje informacija koje primaju. U svrhu stručne pripreme, studentima će biti upriličeno i predavanje stručnjaka za komunikacijske znanosti. Završetkom debatnog usavršavanja, studentima će biti dodijeljene i potvrde o sudjelovanju.

L.O./L.L.