Decentralizacija kao nukleus razvoja RH

0

Velika dvorana Hotela „Jezero“ u NP Plitvička jezera bila je domaćin sjednice Skupštine Udruga općina RH. Uz nazočnost izaslanika najviših državnih tijela i  institucija, kaoi predstavnika nekoliko Ministarstava na sjednici je sudjelovalo više od 300 načelnika Općina. U uvodnom dijelu skupa predsjednik Udruge Martin Baričević posebno je pozdravio izaslanika predsjednika Vlade RH, ministra Lovru Kruščevića te izaslanika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović dr. Darka Milinovića, župana ličko-senjskog.

Baričević je naglasio važnost koju općine imaju u razvoju Hrvatske, kao temeljnog suporta u suradnji državnog vrha s jedinicama lokalne samouprave, pri čemu je kao osnovu uspješnog rada i razvitka isticao povjerenje. Pri tome se osjećaju znatni pomaci jer je aktualna Vlada mnogim izmjenama zakona dala „vjetar u leđa“ jedinicama lokalne samouprave, na čemu treba ustrajati. Državni tajnik Ministarstva okoliša Mile Horvat podsjetio je nazočne na obveze proistekle  iz EU o sanaciji divljih deponija, izgradnje reciklažnih dvorišta i kompostana, obimnog i važnog posla koji treba biti okončan do 2020. godine. Izaslanik premijera, ministar uprave Lovro Kuščević rekao je kako je za vrijeme aktualne Vlade iz fondova EU povučeno dvostruko više sredstava za različite projekte, nego li prije četiri godine.

Oglas

-Veliki uspjeh polučili ste svi vi na zadnjim lokalnim izborima,  ali i u prihvaćanju poslova i odgovornosti, primjenama brojnih Zakona i drugim obvezama. Pred svima nama je obiman posao. Vi najbolje znate probleme svojih sredina, što i kako treba graditi i provoditi.. Od 428 hrvatskih općina ovdje vas je više od 300. To je snaga koju treba respektirati i kao nositelje demokracije u svojim sredinama i nastojanja  da zajednički stvaramo jednu bolju, europsku Hrvatsku, rekao je između ostaloga ministar Kuščević.

Osobni izaslanik predsjednice RH i župan dr. Milinović:“Veliko DA decentralizaciji RH“!

Župan dr. Darko Milinović bio je u dvojakoj ulozi: kao domaćin i kao  osobni izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Osobni izaslanik predsjednice RH župan dr. Darko Milinović

-Kao županu čast mi je vidjeti u Predsjedništvu ove Udruge  podpredsjednika iz naše županije, načelnika Općine Brinje Zlatka Fumića, a među vama i brojne načelnike općina s ovih prostora. U Hrvatskoj nema pozvanijih ljudi od vas, da grade bolju budućnost Hrvatske. Zato se nadam da će uskoro preostalih stotinjak Općina biti članice ove Udruge. Ova Županija ima 5 300 km2, veći dio zauzimaju šume i poljoprivredne površine. To trasira i našu gospodarsku budućnost. Zato se radujemo decentralizaciji jer ćemo upravljati s našim prirodnim resursima. Koliko je decentralizacija važna ilustrira podatak da se sa ovih prostora sufinacira zdravstvo sa 100 milijuna kuna godišnje, a zdravstvo u ovoj županiji troši  oko 60 milijuna kuna. Zato prihvaćamo preuzimanje obveza, uz preuzimanje raspolaganja sredstvima, zaključio je župan dr. Darko Milinović, osobni izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović koji je čestitao Vladi RH jer decntralizaciju provodi na način da nitko ne bude zakinut.

-Kao tijekom prošle porezne reforme kada je Ličko-senjska županija ostala bez 150 milijuna kuna, dodao je dr. Milinović. Novom decentralizacijom Vlada RH je stavila na raspolaganje lokalnoj samoupravi više od 1,5 milijardi kuna.

M.S.