Diljem Like djeluje mnoštvo kulturno-umjetničkih udruga i Folklornih ansambala, ali postoji svega jedna dugogodišnja pokladna udruga. To su „Dedi“ iz Donjeg Kosinja. Gotovo da nema pozornice, okupljanja, smotri folklora i etno-događanja gdje kosinjski „Dedi“ nisu pokazali običaje svojega kraja, stare napjeve, narodne nošnje, maske i šale. Sada su to pokazali i u Lovincu.

Dvoranu Kulturno-informativnog centra Lovinac ispunili su mnogi koji su željeli vidjeti i čuti  legendarne Dede. Ljubomorno čuvajući idiome svojega Kosinja i ruralnih dijelova u donjem toku rijeke Like, ova je pokladna udruga pokazala kako se šalilo, pjevalo i živjelo prije 200-300 godina. Mnogima je bilo pomalo čudno, arhaično i nesvakidašnje što se „Dedi“ šale ponajprije na vlastiti račun pa se čula ona poznata pjesmica-rugalica vezana uz stalne poplave rijeke Like koja je kroz prošla stoljeća nerijetko odnosila sa sobom mnoge plodove truda i težačke muke Kosinjana.

Uz „Dede“ idu i frajle, ženski dio ove pokladne ekipe. Tako smo sinoć gledali kako se uz mnoštvo šala dečki udvaraju djeovjkama, rađaju se nove ljubavi. „Dedi“ se samo tako zovu jer su u stvarnosti to uvijek bili mladići ili oženjeni muškarci  u naponu životne snage. Ovaj je nastup u Lovincu bio popraćen salvama smijeha jer su „Dedi“ onako „usput“ ispričali mnoštvo šala, anegdota i rugalica, ali kako uvijek ističu-sve u najboljim namjerama.

Suštinu specifičnog humora i pokladnih običaja Kosinja na početku večeri pojasnio je predsjednik udruge Ivan Rast.

-Naša pokladna udruga zahvaljujući vedrom i opuštenom ozračju uvijek pjesmom i šalama tjera dugu ličku zimu, nagovješćuju početak korizme i dolazak proljeća. Paljenjem mesopusta u središtu sela u pepeo pretvaraju sve nedaće iz protekle godine. Udruga danas broji 80- tak članova svih uzrasta, a u svoj rad nastoji privući što više mladih mještana kako bi tradicija i dalje živjela i prenosila se na generacije koje dolaze, rekao je predsjednik Rast.

Neosporni šarm  ove pokladne udruge rado je prihvaćen posvuda gdje se pojave. U svako doba godine i na svim  mjestima gdje se cijeni etno-naslijeđe stare Like.

A.M./L. O.