Deseta obljetnica od početka gradnje CHM

Konferencija za novinare održana danas u Gospićko-senjskoj biskupiji potvrdila je ranije odluke Hrvatske biskupske konferencije po kojoj će Dan hrvatskih mučenika u Udbini obilježavati zadnje subote u kolovozu, netom nakon Dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima i prije obilježavanja Krbavske bitke. Rekao je ro između ostaloga biskup mons. dr. Mile Bogović koji je iznio i nekoliko novih detalja vezanih uz taj dan. Tako će sv. misu u Udbini ove godine predvoditi osobno biskup dr. Bogović.
-Prije 10 godina položili smo kamen-temeljac buduće Crkve hrvatskih mučenika. Ta je ideja ubrzo prihvaćena u našem narodu, ma gdje se on nalazio. Tako sam dobre kritike za buduću crkvu dobio i u Argentini, SAD-u, diljem Europe… Kada smo promijenili i pojeftinili projekt crkve događalo mi da ljudi prilaze gdje god bih došao i s odobravanjem gledali na taj projekt. Zato čovjek mora biti radostan kada vidi s koliko je ljubavi i vjere ta ideja ušla u narod. Novost je i oltarni reljef, djelo umjetnika Kuzme Kovačića koji je ugrađen u CHM. Taj triptih nosi naziv „Slava hrvatskih mučenika“ koji prikazuje detalje mučeništva na Krbavskom polju, Bleiburgu i Vukovaru. Kada smo počeli obilježavati Dan hrvatskih mučenika nismo se nadali da će cijeli projekt naići na toliko odobravanje vjernika, na toliku popularnost. Sutra započinje trodnevnica uoči Dana hrvatskih mučenika, a euharistijsko slavlje u subotu u 11 sati, rekao je biskup dr. Bogović. Budući da će biskup ove godine po prvi puta predvoditi misno slavlje na Dan hrvatskih mučenika u Udbini, u javnosti se već spekulira o njegovom odlasku s mjesta biskupa.
-Već su me pitali što će biti kada biskup navrši75 godina života? Ja sam odgovorio: dolazi mi 76 godina! Još lani sam u Svetu stolicu uputio zamolbu za odreknućem i čekam odgovor. Čak sam slao i požurnicu jer se želim posvetiti znanstvenom radu, a da poslove biskupa preuzme netko mlađi. Postupak imenovanja traje dulje ili kraće. Niti imam pravo, niti se mislim miješati u tu proceduru. Ja sam sada u nekakvom međuprostoru, ali sam pomalo na onoj „drugoj obali“ jer sam već objavio dvije nove knjige. Biskupija je odlično ustrojena i odlično funkcionira i kada sam angažiran na nekim drugim poslovima, rekao je biskup Bogović. Tijekom konferencije za novinare predstavljen je novi broj časopisa „Hrvatska vjernost“ i katolički kalendar za 2016. godinu.
L. O.