U subotu će u istočnoj Hrvatskoj biti djelomice sunčano. Ujutro je u Posavini moguća magla, danju prolazno umjerena naoblaka, a u dijelu Podravine i uz Dunav umjeren sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura između 12 i 15 °C, a najviša oko 23 °C. Iako svježije nego proteklih dana, bit će to sasvim primjereno sredini rujna.

U umjereno oblačnoj središnjoj Hrvatskoj vjetar će gotovo posve izostati, baš kao i oborina, ali ujutro uz rijeke može biti magle. Jutarnja temperatura oko 13 °C, danju do 23 °C.

Na zapadu većinom sunčano, osobito u Istri. U gorju uz povremeno više oblaka može pasti malo kiše, poglavito u Lici prijepodne. Ujutro duž obale sjevernog Jadrana umjerena bura, potom sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 10 u gorju do 20 °C na moru, a najviša većinom od 19 do 24 °C.

U Dalmaciji promjenjivo, mjestimice s kišom i grmljavinom. U drugom dijelu dana vremenske prilike će se smiriti i bit će duljih suhih i sunčanih razdoblja. Vjetar umjeren jugozapadni, na malo do umjereno valovitom moru sjeverozapadni. Jutro duž obale i dalje relativno toplo, a danju većini ugodno s najvišom temperaturom zraka između 24 i 26 °C.

Iako neće biti odveć izraženi, pa ni česti, povremeni lokalni pljuskovi najdulje će se zadržati na krajnjem jugu Hrvatske. Vjetar slab, povremeno umjeren sjeverozapadni ili zapadni. Temperatura zraka ujutro oko 20 °C, a danju većinom od oko temperature mora – 24 °C do najviše 27 °C.

U nedjelju još jača promjena

Na Jadranu – osobito sjevernom dijelu – u nedjelju opet može biti lokalno izraženih pljuskova, a u ponedjeljak još malo kiše na jugu, većinom prijepodne. Pritom će u novome tjednu biti stabilnije – djelomice ili čak pretežno sunčano. Umjereno jugo i jugozapadnjak na sjevernom će dijelu zamijeniti bura, a temperatura se neće bitnije mijenjati.

Na kopnu promjenjivo oblačno, neznatno svježije i najčešće suho ili bar uz česta suha razdoblja. Njih će prekidati mjestimična kiša, osobito u nedjelju na zapadu. Na istoku vjerojatnost za kišu raste u ponedjeljak, kada će i zapuhati prolazno umjeren sjeverni vjetar. Za mirnih jutara može biti magle”, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić.

DHMZ izdao posebno priopćenje

Državni hidrometeorološki zavod je zbog jake promjene vremena izdao posebno priopćenje. Prenosimo ga u cijelosti:

Nakon iznadprosječne topline te razmjerno dugog većinom sunčanog i suhog razdoblja u rujnu, ulazimo u promjenljivo razdoblje s kojim lokalno može biti izraženijih pljuskova i grmljavine uz obilniju oborinu, osobito u petak. Temperatura zraka će se u petak sniziti na vrijednosti ponegdje i 10-tak stupnjeva niže od dosadašnjih, što će biti uglavnom primjerenije dobu godine.

Promjenu vremena donosi frontalni poremećaj koji će se sa sjeverozapada preko Hrvatske premjestiti dalje na istok. Uz visinsku dolinu, intenzitetu oborine pridonijet će i prisustvo mlazne struje. Vlažan i nestabilan zrak nad naše će krajeve doći u jugozapadnoj visinskoj struji, na prednjoj strani spomenute doline, pa kiša ponegdje može biti prljava jer će s oblacima stići i veća količina prašine i pijeska iz Sahare.

Prva epizoda obilnije kiše stiže u petak kada lokalno, osobito na dijelu sjevernog i srednjeg Jadrana te u gorju može pasti više od 70 litara kiše po četvornom metru što može prouzročiti bujične, odnosno urbane poplave. Iako u subotu i dalje promjenljivo, u nekim će krajevima biti uglavnom suho, najvjerojatnije u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, dok i dalje lokalno jačih pljuskova može biti na sjevernom Jadranu. Sljedeća epizoda s čestom, a mjestimice na zapadu ponovno i obilnijom kišom, očekuje se u nedjelju.

S obzirom na relativno visoke temperature i zraka i mora s ovom promjenom vremena moguća je pojava grmljavinskog nevremena s tučom, a ponegdje i pijavica.

L.O.