DHMZ izdao upozorenja. Stiže vrhunac vrućina i temperature do 38°C

U narednim danima u unutrašnjosti Hrvatske bit će pravo ljeto, koje počinje danas ujutro.

Prevladavat će sunčano i vruće s vrhuncem toplinskog vala sredinom tjedna kada će dnevna temperatura zraka ponegdje biti i do 38 stupnjeva. Uglavnom u četvrtak i petak uz umjeren razvoj oblaka može biti rijetkih lokalnih pljuskova. I na Jadranu idući tjedan obilje sunčanog i vrućeg vremena, pri čemu će noći biti tople s temperaturom višom od 20 stupnjeva. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, prognozira Dragoslav Dragojlović za HRT.

Nastavak ispod oglasa

Što nas čeka u ponedjeljak?

Na vrijeme u našim krajevima će djelovati polje izjednačenog i malo sniženog tlaka zraka, a po visini će i dalje dolaziti sve topliji zrak s juga. Stoga sutra u istočnim krajevima sunčano i vruće, čak mjestimice i vrlo vruće, s temperaturom zraka i do 37 stupnjeva, zbog čega je izdano i upozorenje za toplinski val. Uz umjeren razvoj oblaka samo ponegdje može biti kratkotrajnih pljuskova.

Podjednako vruće bit će i u središnjim krajevima. Prevladavat će sunčano uz povremeno umjeren jugozapadni vjetar zbog čega ćemo lakše podnositi visoku temperaturu zraka. Samo rijetko mogući su kratkotrajni pljuskovi. Na sjevernom Jadranu sunčano, u gorju ponegdje s malom do umjerenom naoblakom. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar koji će donijeti malo svježine s mora. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 19, uz obalu između 21 i 24, a najviša dnevna uglavnom od 29 do 33.

U Dalmaciji obilje sunčanog vremena, u njezinoj unutrašnjosti ponegdje uz umjerenu naoblaku. Zapuhat će umjeren jugoistočni vjetar. Noć će biti topla s temperaturom zraka od 20 do 24, a dnevna temperatura između 32 i 36 stupnjeva. Malo niža dnevna temperatura zraka bit će na južnom Jadranu, gdje će i dalje biti pravi ljetni ugođaj uz većinom sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjeren južni i jugoistočni, a more mirno ili malo valovito temperature od 22 do 24 stupnja. Idućih dana u unutrašnjosti će prevladavati sunčano, vruće i vrlo vruće. Uz umjeren razvoj oblaka rijetko može biti kratkotrajnih pljuskova.

Za danas je na snazi zeleno upozorenje za cijelu Hrvatsku zbog visokih temperatura koje će u većim dijelovima ići preko 35 stupnjeva.

L.O.