DHMZ: “Prijeti opasan toplinski val na dijelu hrvatskog Jadrana”, u crvenom i dio Ličko-senjske županije

0

Državni hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje o izuzetno opasnom vremenu tijekom vikenda na Kvarneru i u Istri.

Sjeverni dio Jadrana u Hrvatskoj DHMZ je označio crvenom bojom i za subotu i za nedjelju, čime se označava “izuzetno opasno vrijeme”. Narančastom bojom, odnosno “opasnim vremenom”, označeno je priobalje u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji, te u Sredičšnjoj i u sjevernoj Hrvatskoj.

Oglas

Prognoza za crveno označena područja navodi da se očekuju temperature do 35°C i povremeno grmljavinsko nevrijeme.

WHO na svojim stranicama redovito upozorava na toplinske valove diljem sjeverne hemisfere Zemlje, te sada ističe da su odnedavno posebno učestali. Organizacija poziva nacionalne vlade da se pripreme za ovakve vremenske prilike i podsjeća koje su ugrožene skupine.

“Svake godine zdravlje mnogih ljudi, posebno starijih i kronično bolesnih, ozbiljno ugrožavaju visoke temperature. Vrućina može izazvati iscrpljenost, srčane udare ili smetenost, te postojeća zdravstvena stanja moće dodatno otežati, primjerice kardiovaskularne i smetnje s dišnim sustavom”, navodi WHO.

HZJZ, koji je i ovaj put upozorio na aktualni toplinski val, poziva građane da unose dovoljno tekućine bez kofeina, alkohola ili velikih količina šećera, da se adekvatno rashlađuju, kao i to da građani paze da ne izlaze na sunce.

Detaljnije o upozorenjima pogledajte u Preporukama za zaštitu od vrućina.

L.O./DHMZ