Dijabetes u porastu!

GOSPIĆ – Povodom Svjetskog dana borbe protiv šećerne bolesti zamjenica župana Ivana Tomaš u društvu najbližih suradnika primila je danas dobitnice ovogodišnjih priznanja Hrvatskog saveza dijabetičarskih udruga. Zbog požrtvovnosti, ukazivanja pomoći i ukupnog angažmana u terenskom radu ova su priznanja su dobile Dragica Cvitković iz Otočca, Anita Ugarković iz Korenice i Marijana Blašković iz Karlobaga. Govoreći o altruizmu i velikoj pomoći koja se manifestirala u radu triju dobitnica priznanja zamjenica župana Ivana Tomaš je istaknula:

Dožupanica Tomaš
Dožupanica Tomaš

– Petu godinu zaredom obilježavamo ovaj dan, a ove godine uz poruku Međunarodne dijabetske federacije „Dijabetes: zaštitimo našu budućnost“. Čast mi je danas primiti ove tri gospođe koje su nam donijele ova vrijedna priznanja. Prijedlog za dodjelu priznanja dala je predsjednica Udruge dijabetičara Ličko-senjske županije gospođa Zrinka Rosić koje je zajedno s njima provela mnoge dane na terenu, praktički od kuće do kuće, i na taj način pokucala na mnoga vrata i zajedno s patronažnim timovima ukazivala pomoć. U ime župana i u svoje osobno ime izražavam svima vama najiskrenije čestitke jer ste dokazale koliko se toga može učiniti i ukazati našim građanima na činjenicu da su neki od njih oboljeli od dijabetesa, a da toga nisu bili niti svjesni, rekla je zamjenica župana Ivana Tomaš čestitajući Aniti Ugarković, Dragicu Cvitković i Marijani Blašković. O radu na terenu govorila je predsjednica Udruge dijabetičara Ličko-senjske županije Zrinka Rosić koja je posebnu zahvalnost isticala govoreći o suradnji s patronažnim osobljem i volonterima s kojima obilazi dislocirane dijelove županije. Prema riječima Z. Rosić broj dijabetičara u županiji daleko je veći nego li ga priznaje HZZO Ličko-senjske županije i po njezinim tvrdnjama iznosi gotovo 30%! Na prijemu je bio i direktor GD Crvenog križa Gospić Vlado Brkljačić o čijoj suradnji su se pohvalno izrazili svi sudionici današnjeg s
Prijema.

Nastavak ispod oglasa

Na Trgu Stjepana Radića u Gospiću terenski tim dijabetičarke ambulante Opće bolnice Gospić vršio je besplatno mjerenje krvnog tlaka i razine šećera u krvi. Kako nas je izvijestila dr. Ivanka Krmpotić, dijabetes u Ličko-senjskoj županiji doista je u porastu i mjestimice poprima karakteristike tihe epidemije jer se svakoga dana evidentiraju novi pacijenti dijabetesa tipa I. i II.

M. S.