Dijaliza u Gospiću i dalje „na čekanju“

Foto:M.Smolčić

   GOSPIĆ – Na službenim web-stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje osvanula je Odluka po kojoj se produžava  neizvjesnost i agonija ličkih pacijenata koji koriste Odjel za dijalizu u Općoj bolnici Gospić. Umjesto produljenja Ugovora  na četiri godine, kako se očekivalo,  HZZO je po toj Odluci Ugovor za dijalizu produljio samo do 30. travnja ove godine, dakle  na mjesec dana. Podsjećamo da bi gašenjem Odjela za dijalizu u Gospiću 22 pacijenata moralo svakog drugog dana putovati po 300 km na dijalizu u Karlovac jer je Odjel u Ogulinu premalog kapaciteta  da bi primio i ličke pacijente.

    U šturo-činovničkom pojašnjenju HZZO-a ne spominju se poimence medicinske ustanove i njihove usluge, već ih se generalno izvješćuje o kratkoročnom produljenju ugovora:

Nastavak ispod oglasa

 -„Obavještavamo Vas da je Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na sjednici održanoj dana 27. ožujka 2013. godine donijelo odluku kojom se ugovorim zdravstvenim ustanovama i privatnim zdravstvenim radnicima na sekundarnoj i tercijarnoj razini (čije se ponude na Natječaj za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja razmatraju) produžuje ugovorno razdoblje najduže do 30. travnja 2013. godine.“- stoji na web-stranici HZZO-a. Ova je Odluka proslijeđena svim ustanovama koje su još „na čekanju“, a među njima i Odjelu za hemodijalizu u Gospiću. Na ovaj način HZZO kupuje  vrijeme, ne bi li pronašao financijski model za isplativost dijalize u Gospiću, ali i u još nekim gradovima. Kako sada stvari stoje lički će bubrežni bolesnici i dalje sa zebnjom očekivati konačno rješenje i odluku nadležnih, kao da im i sada nije dosta njihove muke.

M. S.