Diktafon ubojiti od „nožića“

14

 Na web-stranici Hrvatskog novinarskog društva osvanuo je prije dva dana tekst o kojem je „Brutalno pretučen novinar“. Riječ je o članu HND-a Željku Popoviću, vlasniku Portala „Slobodna Lika“ iz Gospića. Napao ga, navodno, naš kolega Marin Smolčić. Taj se „napad“ dogodio pred 15-ak svjedoka od kojih nitko nije vidio napad, nego samo da su dvojica novinara  razgovarala. Netrpeljivost Popovića prema većini gospićkih novinara stara je novost, a posebice prema  novinarima radio Gospića jer im imputira što je radio u vlasništvu Grada i Županije. Ti novinari, ukoliko niste znali, „sakupljaju informacije po močvarama i kokošinjcima i najveći su paraziti proračuna“. U vrijeme dok je Popović bio plaćan iz kase državnih obveznika hvalio je lokalne institucije, ali danas, kada su dotacije prema Slobodnoj Lici presahnule, sada su svi sumnjivi zbog nečasnih radnji, nitko ništa ne radi i sl.

    Pravdoljubivi novinar Popović je nakon sraza koji nitko nije vidio hitro otišao  u bolnicu kako bi dokazao da se napad dogodio. Zanimljivo je i to što nitko od nazočnih  na odlagalištu otpada nije vidio „teške ozljede i traume“ na licu Ž. Popovića. Policiji je izjavio da mu je Smolčić prijetio nožićem. U novinarskoj torbi kolege Smolčića policija je pronašla opisani predmet. U crnoj futroli duljine 8-10 cm nalazio se –diktafon!!! Pa neka netko onda ne kaže da stoji stara izreka po kojoj je pero ubojitije od mača! A diktafon od nožića. Popović je u pokušajima dokazivanju agresije kolege Smolčića pozvao  i svjedoke navodnog sukoba iz rujna ove godine. Tada je tvrdio kao ga je Smolčić u jednom kafiću  vukao za uši, a iza napada je navodno stajao netko iz vrha lokalne vlasti. Ta je teorija urote propala jer su svjedoci koje je Popović predložio Policiji kazali kao nisu vidjeli nikakav fizički kontat, nego li samo čuli Smolčićeve riječi upućene Popoviću „Ostavi na miru moju obitelj „. Popović je  u jednom svojem komentaru u koje hvali  narodnjake i turbo-folk (njegovo pravo, o ukusima se ne raspravlja) u nacionalno-posprdnom tonu spominjao obitelj Smolčić. Na jednu  telefonsku intervenciju  15. 9. oko 20 sati hitro je izmijenio taj dio teksta. Ovakvo je primitivno vrijeđanje (kroz nevješto skrojenu aluziju) naišlo na zgražanje velikog broja čitatelja portala.

Oglas

   O liku i djelu g. Željka Popovića više će reći sudovi. Zacijelo je neslavni rekorder među ličkim novinarima. Do sada je izgubio ina desetke sudskih postupaka, a mnogi su još u tijeku. U onima izgubljenima stoji kao je izmišljotinama nanio štetu „XX“ osobi ili ustanovi. Također je poznat po objavljivanju  pisama i priopćenja bez ikakvog filtra. Ostaje legendaran Popovićev tekst o pokvarenom mesu koje se gostima nudilo u Ličkoj kući na Plitvičkim jezerima. Ukoliko niste znali, jedno je vrijeme u tom parku vladala invazija zmija otrovnica. Smjene ravnatelja  i direktora njegova su specijalnost, ali na sreću mnogi koje  je on posmjenjivao   već godinama rade svoj posao. Za neistine  i promašaje uvijene u žutilo nikada se nikome nije javno ispričao. Tu i  tamo objavi poneki demanti i to je to. Tu do izražaja dolazi njegova sintagma: Ja te oblatim, a ti se onda peri“ i „ pa ja sa se samo šalio“! Te  rečenice govorio nekim uredima dnevnih novina, koji su mu se  zbog takve retorike zahvalili na suradnji. Za razliku od njegovih svjedoka, postoje svjedoci koji će potvrditi lakoću njegovog obračuna s onima koji mu nisu po volji. Koristiti privatni medij za razračunavanje s ljudima, vrijeđajući njih i njihove obitelji-novinarstvo je bez presedana. Možda će se HND konačno zapitati smije li svatko tko plati članarinu i bavi se novinarskim poslom biti član te uvažene strukovne asocijacije!?! Uostalom, što očekivati od propalog poduzetnika i ugostitelja, neslavnog urednika jednog tjednika i novinara kojemu su izmišljotine i uvrede potpora u poslu?

L. O.