DIP: Izborna nedjelja prolazi uredno, prijepodne je glasalo 18,09 posto građana

Izborna nedjelja u Hrvatskoj, kada hrvatski birači odlučuju o novom sazivu Hrvatskog sabora, protječe uredno, a glasači poštuju propisane epidemiološke mjere, doznaje se u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Na biračkim mjestima, a samo redovitih je više od 6500, sve je uglavnom u redu, građani su disciplinirani, birački odbori rade svoj posao, kaže glasnogovornik i član DIP-a Slaven Hojski.

Nastavak ispod oglasa

Za dojavljene nepravilnosti kaže da su uobičajene za izborni dan.

“Oko kršenja izborne šutnje, koja je na snazi od subote u ponoć do večerašnjeg zatvaranja birališta u 19 sati, najviše je poziva oko SMS-ova i e-mailova, a to pokušavamo riješiti s HAKOM-om”, kaže Hojski.

Prijepodne je glasovalo 620 tisuća birača

Hrvatski građani novi saziv svog sabora, 10. od stjecanja neovisnosti, biraju od 7 do 19 sati uz pripisane epidemiološke mjere zbog pandemije koronavirusa.

Pandemiji unatoč, prijepodne je glasovalo 620 tisuća birača, odnosno 18,09 posto, što je samo 20 tisuća manje u odnosu na parlamentarne izbore iz 2016. godine.

Birači poštuju propisane mjere, nose maske i često rukavice, dezinficiraju ruke na ulazu u biračko mjesto, ističu iz DIP-a.

L.O./h