Diskriminacija slijepih osoba

0

Tijekom ove godine događaju se neke čudne stvari prema slijepim i drugim invalidnim osobama. Tako smo od početka ove godine zabilježili povećano nasilje u obitelji slijepih ljudi, diskriminaciju na osnovi invaliditeta na ulicama, zagrađivanje puteva koji vode do kuća slijepih osoba krađa ogrijevnog drveta i druge vrste diskriminacije.

Mi poduzimamosve što je u našoj moći. Obraćamo se policijskim postajama, pravobraniteljici osoba s invaliditetom i evo konačno obraćamo se jedinicama regionalne i lokalne samouprave da progovorimo o ovom pitanju. Nije to u svim općinama i gradovima jednako, negdje ima više takvih slučajeva a negdje manje. Također neki članovi nam se žale da romski konji lutaju po njihovim imanjima i nanose im štetu. Da bi smo poboljšali razumijevanje prema slijepim osobama mi svake godine na našim radio postajama emitiramo spotove koji pozivaju stanovništvo na korektniji odnos prema slijepim ljudima. Vjeroučitelji u školama svake godine govore djeci o odnosu prema slijepim i slabovidnim i drugim invalidima, a svećenici na Svetim Misama u prigodi Dana slijepih govore isto o slijepim ljudima i odnosu prema njima. Na žalost jedna manjina građana nije dobrohotna prema invalidnim osobama, iako moramo istaknuti da većina građana poštuje našu osobnost i činjenicu da smo samo po invaliditetu različiti od njih.

Oglas

Evo što Vam predlažemo da se pokuša poboljšati stanje prema invalidnim osobama. Na sjednicama Vaših Skupština ( županije i gradova ) da se zamole vjećnici da u svojim sredinama građanima malo više govore o invalidnim osobama, da stranke svojim članovima isto tako govore da se invalidne osobe trebaju više poštovati i na kraju kada nastupate na javnim skupovima i sredstvima javnog priopćavanja(radio) govorite više o invalidnim osobama i poštivanju njihovog integriteta i razumijevanja prema njima.
Možda to doprinese uz naše aktivnosti poboljšanju odnosa prema invalidima.

Zašto je odnos jednog dijela ovakav prema invalidima to je teško reći jer to treba istraživati, ali možemo reći da je odnos prema invalidima za vrijeme Domovinskog rata bio znakovito bolji i uljudniji.

Smognimo snage i zajedničkim naporima pokušajmo naše stanovništvo pripremiti na ulazak Hrvatske u EU. Ima i tamo slučajeva kao kod nas ali daleko manje jer djeca u ovim državama u školama uče o poštivanju invalidnih osoba.

Zahvaljujem Vam se na razumijevanju i potpori u spriječavanju negativnih odnosa prema invalidnim osobama.

Predsjednik:
Vlč. Jure Ladišić