Divljač je državna, štete plaćaju lovci!

Povlačenjem snijega lovci već sada u rubnim dijelovima svojih lovišta zatiču lešine životinja, ostatke vučjih gozbi. Što se poduzima u svezi toga pitali smo tajnika Županijskog lovačkog saveza Ličko-senjske županije Milu Ugarkovića.

-Tijekom ove zime naviše su stradavale srne. U svim ličkim lovištima lovci su pronašli mnoge tragove vukova, kao i ostatke srna i divljih svinja koje su napali i pojeli vukovi. Ovo je posebno izraženo na području Ličkog sredogorija, na potezu od Gospića i Lovinca prema Udbini. Tu se vukovi najviše zadržavaju i najviše ih ima. Na tom području ima osam velikih lovišta i iz svih nam dolaze informacije o napadima vukova. Na stoku i na divljač. Razlog što su vukovi vrlo brojni na tom području je  činjenica da se tu nalaze mnoge farme pa vukovi nasrću na stoku ili se hrane odbačenim lešinama uginule stoke. Lovišta puna divljači drugi su razlog zadržavanja vukova na tome terenu. Budući je prema Zakonu divljač državno vlasništvo lovci su nemoćni, rekao nam je tajnik ŽLS Mile Ugarković.

Nastavak ispod oglasa

S druge pak strane događaju se apsurdi po kojima su lovačka društva itekako odgovorna za divljač. U slučaju sraza divljači i motornog vozila štetu na automobilima plaća lovačko društvo na čijem je području šteta načinjena. Država u takvim slučajevima „pere ruke“ od svega, iako je formalno upravo država vlasnik divljači koja je nekome istrčala pred vozilo i načinila štetu. Neslavni rekorder u ovom smislu je LD „Oluja“ iz Gospića koje zbod sudara zeca i vozila mora vlasniku automobila isplatiti štetu od 16 tisuća kuna! Svakako iz džepa lovaca.

M.S.