OŠ „Anž Frankopan“ iz Kosinja neizostavno organizira manifestaciju „Dani medijske pismenosti“. Ovaj se projekt organizira četvrtu godinu zaredom. Agencija za elektroničke medije i UNICEF pokrenuli su 2018. godine ovaj projekt u koji se svake godine uključuje sve više djece i mladih te odgojitelja i učitelja.

Ove godine se ti Dani održavaju od 19. do 25. travnja, s različitim aktivnostima i u tjednima prije i poslije. OŠ „Anž Frankopan“ Kosinj uključila se u ovaj projekt koji je ove godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Koncipiran je kao platforma gdje se dionici mogu uključiti uživo i putem interneta.

Želja organizatora je bila da učenike upute i osvijeste o važnosti medijske pismenosti te im pruže priliku za učenje o medijima. Većina djece također je aktivna i na društvenim mrežama, iako s obzirom na dob, ne bi smjela biti prisutna. Nastojali smo ih uputiti i osvijestiti o zamkama kojima mogu biti izloženi. Više o svemu navodi ravnateljica škole Zrinka Vukelić.

-Naše stručne suradnice održale su predavanja i radionice koje su djeci bile vrlo zanimljive i poučne. Obrazovni materijali koje su koristili mogu nalaze se na portalu medijskapismenost.hr kao i video lekcije. Naglasak predavanja i radionica bio je na utjecaju influencera, problemu dezinformacija i lažnih vijesti, kao i boljeg razumijevanja kako mediji funkcioniraju i kako utječu na mentalno zdravlje djece i mladih.
„Važno je kako se osjećaš s obje strane ekrana“, rekla nam je ravnateljica Vukelić.

L. O.