Nedugo nakon uvođenja online prodaje ulaznica za NP Plitvička jezera pokazalo se kako je ova novost polučila odlične rezultate. U svakom pogledu. Zadnji tjedan mjeseca kolovoza na Plitvičkim jezerima je gotovo istovjetan kao slike iz cijeloga srpnja i kolovoza.  Posjetitelji u vrlo kratkom vremenu potvrde svoje prijave i ulaze u park. Bez prijašnjih razgovora i objašnjavanja na blagajnama, nesnalaženja s kunama, kursom eura, jena ili dolara.

Gužvi više nema. Čak niti kod vidikovca s kojega puca pogled na Veliki slap. Nakon nešto kiše rijeka Plitvica pomalo se vratila u normalu. Nije to ono impozantno obilje vode na kakvo smo naučili jer je sušno ljeto učinilo svoje. Ipak je palo dovoljno kiše da „kapanje“ Velikog slapa zamijeni glasni žubor, dostatan da se ispod 78 metara visokog slapa načini traženi prirodni kumulativ što prodire u sva naša osjetila. Na jezeru Kozjak zatičemo smirujuće scene. Svih osam elektro-brodova prevoze posjetitelje, nema čekanja niti nekadašnjih redova dugih i po 100-200 metara. Iako broj posjetitelja sa financijskim pokazateljima nije nukleus  postojanje ovog kutka raja, tražimo odgovore kako će se sve ovo odraziti na ovu turističku godinu. Glasnogovornik Ognjen Borčić otkriva nam gotovo nepoznate podatke.

Rekordi, rekordi, rekordi…

Glasnogovornik NP PJ Ognjen Borčić

-Rekordne 2018. smo imali  1 796 670 posjetitelja. Ove godine milijunti posjetitelj zabilježen je u prvoj polovici kolovoza, gotovo u dan kao prošle, rekordne godine. Kao što se možete uvjeriti u NP Plitvička jezera više nema nepotrebnih gužvi i dugih čekanja. Uvođenjem online ulaznica svaki posjetitelj znade gdje će i kada ući u park. Čak i kada se tiekom proputovanja kroz ovaj dio Hrvatske  netko po principu „ad hoc“ odluči posjetiti našu ustanovu to je izvedivo preko mobilnih uređaja i aplikacija na našem webu, pojašnjava glasnogovrnik Borčić i dodaje kako su ove godine su u punoj funkciji mnogi kilometri izletničkih staza jer su popravljeni svi putovi, obnovljeni prijelazi i mostovi. Na raspolaganju posjetiteljima je i šest panoramskih vlakića koji su uvijek dobro popunjeni. Uz priključno vozilo “vlakić” se sastoji od dvije međusobno povezane prikolice za prijevoz putnika. U vučnom vozilu ima 15 sjedećih i 10 stajaćih mjesta, a u prikolicama ima po 41 sjedeće i 25 stajaćih mjesta. Na jezeru Kozjak stalno plovi osam elektro-brodova, ukupnog kapaciteta 700 putnika. Veličina i infrastruktura unutar parka uz prometne resurse jamče kako se posjetitelji rasprše po parku, uz uživanje u svakom njegovom djeliću, strasno pripovjeda naš sugovornik.

Sve navedeno nije dostatno bez ljudskog faktora. Glasnogovornik Ognjen nam ističe kako ova ustanova trenutno zapošljava 1144 radnika svih profila pa ova javna ustanova funkcionira kao precizni sat, s mnoštvom malih dijelova od kojih je svaki važan. Govoreći o smještajnim kapacitetima doznajemo kako četiri plitvička hotela raspolažu s ukupno 385 smještajnih jedinica, odnosno dva auto-kampa kapaciteta 2 900 kampista. Ostvarena količinska dinamika noćenja u hotelskim jedinicama za prvih sedam mjeseci 2019. godine iznosi 77 tisuća noćenja, što je istovjetno  prošlogodišnjim pokazateljima. Pitamo što je s bookingom?

Artefakt dostojan divljenja i vrijedan očuvanja

-Unatrag nekoliko godina booking je znatno povećan i ravnomjernije raspoređen, čemu treba zahvaliti dobroj  promidžbi, ali i posjetiteljima koji su NP Plitvička jezera zavoljeli u sva četiti godišnja doba. Tako nije rijetkost sresti posjetitelje iz cijeloga svijeta, a posebice iz Dalekog Istoka, koji jezera obilaze po kiši i snijegu, dakle tijekom cijele godine. Plitvička jezera su zaista prirodni artefakt dostojan divljenja i to zna sve više ljudi izvan Hrvatske. Opstanak ovoga raja za nadolazeće generacije jedan je od naših najvažnijih ciljeva. Zato se puno vremena, truda i  ideja ulaže upravo u zaštitu Plitvičkih jezera i održivi razvoj cijeloga područja.

Kada ste pitali o uspješnoj godini treba naglasiti podatak da je na razini RH lani evidentirano 18,7 milijuna dolazaka pa se nameće  zaključak kako je svaki deseti turist posjetio Plitvička jezera. Zbog usporedbe moram reći da je Dubrovnik u istoj godini posjetilo 1 271 657 turista, a Zagreb 1 400 201. Plitvička jezera su na prvom mjestu. Usudim se reći: gotovo po svemu. Možda to zvuči neskromno, ali to kazuju rezultati i sve ostalo je manje važno, zaključio je glasnogovornik  NP Plitvička jezera Ognjen Borčić.

Novi list/L. O.