Do daljnjega zabrana paljenja vatre na otvorenome

Već smo  javljali o neprestanim požarima koji bukte diljem Like. Očito da preporuke  i zabrane struke slabo dopiru do građana pa se vatrogasci već danima bore s desecima požara. Zbog toga je vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović uputio još jedan apel građanima vezan uz daljnju zabranu spaljivanja suhe trave u korova na otvorenome.

-Zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta koji pogoduju širenju požara (sušno razdoblje, vjetar) i natprosječno velikog broja vatrogasnih intervencija na požarima otvorenog prostora ograničiti će se dosadašnja mogućnost paljenja vatre i drvenog ugljena na otvorenom prostoru uz odobrenje nadležne vatrogasne postrojbe.

Nastavak ispod oglasa

Vatrogasne postrojbe s područja nadležnosti Vatrogasne zajednice Ličko – senjske županije do 1. lipnja 2017. godine, uz prethodnu najavu neće biti u mogućnosti odobravati spaljivanje na otvorenom prostoru.

U navedenom periodu o svakom pojedincu ovisi hoće li zanemariti izdano upozorenje, no ukoliko to učini i pritom izazove požar razmjera koji bi prijetio životima i materijalnoj imovini primjenjivati će se novčane kazne u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara.

Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kazniti će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 do 15.000,00 kn.

Mole se građani da ukoliko uoče požar žurno obavijeste vatrogasce na brojeve 193 ili 112 jer pravovremeni izlazak vatrogasaca na intervenciju je uvjetovan pravovremenom dojavom koja za rezultat ima učinkovitije gašenje požara, manju materijalnu štetu, nižu cijenu troškova vatrogasne intervencije, potrebu za angažiranjem manjeg broja vatrogasaca i na kraju, manju mogućnost za potencijalne neželjene posljedice.

L.O.