Do kada će Hrvatska trpjeti uvrede na vlastitom tlu?

FaH

Protekloga vikenda na Jadovnom nedaleko  od Gospića organizirana je komemoracija kod Šaranove jame unutar nekadašnjeg ustaškog logora. Zbog činjenice da su na tom istom događaju godinama nazočili i članovi Udruge „Jadovno’41.“ iz Banja Luke okićeni četničkom ikonografijom, organizatori kommeroracije ovaj su događaj razdvoji. Tako će ova udruga iz BiH svoju komemoraciju održati ove subote, 30. lipnja.

Razdvajanje komemoracija dogodilo se prije četiri godine kada su došljaci iz BiH na Jadovnom izvjesili fašistička obilježja protkana likom ratnog zločinca Draže Mihajlovića i četničkog pokreta. Nekolicina vinovnika toga cirkusa sudski su sankcionirani. Srpsko narodno vijeće, Savez antifašista Hrvatske i slične udruge od tada komemoraciju na Jadovnom obavljaju bez bradatih spodoba zalutalih u vremenu i prostoru.

Nastavak ispod oglasa

Na web-u Udruge „Jadovno ’41.“ već se danima bombastično najavljuje dolazak na komemoraciju tzv. predsjednika tzv. Republike Srpske Milorada Dodika. Ta se moralna i  intelektualna veličina i lani pojavila na komemoraciji. Zadnjih se dana „proslavio“ izjavom po kojoj su Srbi zaslužni za slobodu svih naroda ex-Jugoslavije. Vjerojatno je taj ridikul pri tome mislio i na Srebrenicu. Koja mi je zemljopisno i povijesno puno bliža od Jadovnog. Svake godine predsjednik Udruge „Jadovno ’41.“ Dušan Bastašić i njegovi istomišljenici kao iz rukava tresu uvrede na račun Hrvata i Hrvatske, naroda i države koji im pružaju gostoprimstvo. Možda je vrijeme da Hrvatske konačno  prekine s vlastitim mazohizmom i takve likove svrsta u zasluženu kategoriju persona non grata.

M.S.