Mnogi se posljednjih dana žale na sparinu i vrućinu, a od srijede će u kopnenim krajevima biti još toplije. Veće promjene neće biti do ni kraja tjedna, koji će obilježiti većinom sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme, javlja HRT.

Atmosfera i dalje neće biti sasvim stabilna, no lokalnih poslijepodnevnih pljuskova iduća će dva dana biti samo rijetko. Naime, polje povišenog tlaka zadržava se nad našim krajevima, a količina vlage bit će manja, barem do petka.

Na istoku Hrvatske danas većinom sunčano. Ujutro će ponegdje, uglavnom uz rijeke, biti kratkotrajne magle, a popodne je u gorju moguć i poneki pljusak. Vjetar slab, u Podunavlju do umjeren jugoistočni.

U središnjim predjelima, također nakon mjestimične jutarnje magle, prevladavat će sunčano vrijeme uz slab vjetar. Uz lokalno jači razvoj oblaka mala je mogućnost za poneki kratkotrajni popodnevni pljusak. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 20, a najviša dnevna između 30 i 33 stupnja.

U gorju i na sjevernom Jadranu malo do umjereno oblačno, u početku uz visoke koprenaste oblake, a tijekom dana će, osobito u gorju, biti i oblaka vertikalnog razvoja iz kojih ponegdje može biti i pljuska. Vjetar će biti slab, samo će podno Velebita u noći i ujutro mjestimice puhati umjerena bura. Najniža jutarnja temperatura zraka u gorju i u unutrašnjosti Istre od 15 do 18, a duž obale i na otocima između 20 i 25. Najviša dnevna od 26 u gorju do 33 na sjevernom Jadranu.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije većinom sunčano uz povremeno umjerenu naoblaku. Nastavlja se niz vrućih dana, a osvježenje će mnogi potražiti u mirnom ili samo malo valovitom moru čija je temperatura između 25 i 27 stupnjeva.

I na krajnjem jugu pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab, ponegdje u noći i tiho, a danju slab vjetar s mora. Jutarnja temperatura od 20 do 25, a najviša dnevna između 31 i 35.

I idućih će dana na Jadranu vrijeme biti pravo ljetno – pretežno sunčano i vruće. Poneki je pljusak moguć uglavnom u unutrašnjosti Istre u petak. Vjetar će do petka biti slab, u mnogim će predjelima posebice noću biti i tiho, a zatim će zapuhati umjerena bura, najprije na sjeveru, a u noći na subotu i drugdje.

Na kopnu također do kraja mjeseca toplije od uobičajenog te uglavnom sunčano, no ne posve stabilno pa će postojati mogućnost za lokalne pljuskove, a ona će rasti prema vikendu, posebice u zapadnim predjelima. Kako vjetra gotovo i neće biti, treba računati i na mjestimičnu jutarnju maglu.

L.O.