Koliko je uspješna i po broju posjetitelja veća turistička sezona u Hrvatskoj iz dana u dan svjedočimo izvješćima iz brojnih turističkih destinacija.
Ipak, ono što svakako ruši sve rekorde su ne samo statistički pokazatelji vezani za odličnu turističku sezonu u NP Plitvička jezera, već i ono u što se možemo uvjeriti ako posjetimo NP Plitvička jezera, odnosno mjesto gdje se kupuju ulaznice za posjet Nacionalnom parku.
Unatoč maksimalnom zalaganju djelatnika NP koji obavljaju poslove prodaje ulaznica, oko je naše kamere uhvatilo dugačke redove turista koji strpljivo čekaju u kolonama kako bi kupili svoju ulaznicu. I nisu ove fotografije slučajnost, traju ti redovi već duži vremenski period jer, vrijeme je „špice“ turističke sezone ili, kako se zna reći „udarnog vala“ turističke sezone.
U NP Plitvička jezera glasnogovornik Ognjen Borčić kaže da očekuju rekorde po pitanju broja posjetitelja u najstarijem, najvećem i najposjećenijem Parku u RH.
„NP Plitvička jezera zaključno s 25. srpnjem 2015. godine prihvatio je preko 600 000 posjetitelja, što je povećanje od 15 posto u odnosu na isto razdoblje godinu prije. Uzevši u obzir činjenicu da NP Plitvička jezera svoja “vrata“ drži otvorena 365 dana u godini, bitno je napomenuti kako je isti u predsezoni zabilježio rast broja posjetitelja od 53.7 posto u odnosu na isto razdoblje godinu prije. Količinska dinamika noćenja sveukupnih smještajnih kapaciteta NP u predsezoni bilježi također respektabilne pokazatelje, odnosno povećanje od 50,6 posto“- kazao je glasnogovornik Ognjen Borčić.
Kad je riječ o zemljama iz kojih je najviše posjetitelja Nacionalnog parka, najviše je Japanaca (13.5 %), slijede turisti iz Njemačke (13.1), Ostal. Azija (13.0), Koreja (8.8), SAD (6.9), Hrvatska (6.2), Italija (5.4).
Osim ljepota koje pruža najljepši NP u Hrvatskoj pa i svijetu, redovno se obavljaju aktivnosti i realiziraju brojni projekti kako bi ponuda pratila i ostale sadržaje. Tako se izdvajaju poslovi obnove dijela posjetiteljske infrastrukture (staze i mostići u zoni jezera, potpuna rekonstrukcija pješačkih mostova preko županijske ceste na Ulazima 1 i 2), kupljena su 2 nova panoramska vozila – vlaka te 1 novi elektro brod, a sve s ciljem dugoročnog i održivog posjetiteljskog sustava. Završeno je projektiranje i rekonstrukcija vučnice Mukinje te je ista spremna za slijedeću zimu dočekati skijaše, nakon 3 godine. Svečano je svoja vrata otvorio nacionalni restoran Lička kuća, odnosno tradicionalno je održan jubilarni 30. Plitvički maraton – 07. lipnja 2015. god., završena je obnova mosta na Crnoj Rijeci, kao i obnova jedne od najfrekventnijih pješačkih staza sustava posjećivanja – pješačka staza od Ulaza 1 do Sastavaka.
Glasnogovornik Ognjen Borčić kaže da su u postupku nabave još jednog panoramskog vozila, odnosno u planu je i rekonstrukcija rasvjete s ciljem značajnije energetske učinkovitosti.

Dražen Prša