Visina snijega na Zavižanu jutros je iznosila 56  centimetara. Podaci o vremenu s tamošnje postaje Državnog hidrometeorološkog  zavoda se šalju svakog punog sata, a o oborinama svakoga jutra u 7 sati. Voditelj tamošnje postaje DHMZ na Zavižanu je Ivan Vukušić koji je posao je naslijedio od oca. Razgovaramo telefonom:

-Do nas se sada ne može vozilima jer je cesta još zametena. Na mjestima ima i po nekoliko metara snježnih nanosa. Obično se ralice do nas probiju na proljeće, ali samo ako im vrijeme to dopusti. Pitate kako je ovdje? Radimo i ložimo vatru. Potrošimo drva koliko treba, nitko ih ne mjeri. Vatru nekada ložimo  u lipnju i srpnju! Tu nema pravila, sve diktira studen, pripovijeda nam Ivan u maniru pravog gorštaka kojega naizmjenično „tuku“ bura i jugo s ličke i primorske strane Velebita.

Planinarski dom Zavižan i meteorološka postaja smješteni su na 1594 m/nm, odmah  ispod vrha Vučjak. To je nastarija visinska meteološka postaja u Hrvatskoj, po mjerenjima redovno najhladnije mjerno mjesto u Hrvatskoj, često  i šire. Na toj je poziciji znameniti Planinarski dom Zavižan, mjesto okupljanja tisuća planinara koji od tuda često kreću stazama NP Sjeverni Velebit.

L.O.