Foto:N.M.

Akcija sistematskih pregleda hrvatskih branitelja što ju je organiziralo Ministarstvo hrvatskih branitelja počela je davati prve dobre rezultate. Putem Područne jedinice Ministarstva i županijskih Centara za psihosocijalnu pomoć u Gospiću organizirani su pregledi u Općoj bolnici Gospić. Viša stručna savjetnica u Područnoj jedinici Gospić Slavka Gerovac ističe kako se za ove preglede javlja sve veći broj branitelja.
-Do sada je pregledano više od 60 hrvatskih branitelja. Pregledi su organizirani kroz dva vikenda, ali smo u dogovoru s OB Gospić pristupili organiziranju pregleda kroz tjedan. Riječ je o braniteljima koji nemaju prijevoz, pa smo se organizirali na način da se mimo pregleda vikendom po 2-3 branitelja primi na pregled radnim danom. Narednoga vikenda pregledi se neće obavljati, a prva skupina koja će obaviti sistematske preglede pozvana je u OB Gospić u subotu, 8. travnja, rekla nam je Slavka Gerovac.
Preventivnim sistematskim pregledima 2017. godine biti će obuhvaćeni hrvatski branitelji sa 1500 i više dana borbenog sektora, a koji nemaju status HRVI iz Domovinskog rata. Ministarstvo hrvatskih branitelja će i ubuduće putem Područnih jedinica i županijskih Centara za psihosocijalnu pomoć koordinatorima dostavljati popis hrvatskih branitelja koji su se prijavili za pregled. Sistematski pregledati potpuno su besplatni. Branitelji zainteresirani za preglede mogu se za sve dodatne informacije, upite i eventualne nejasnoće javiti svakog radnog dana od 8 do 16 sati u Područnoj jedinici Ministarstva hrvatskih branitelja u Gospiću, Kaniška 10, osobno, telefonom/telefaksom na broj 57 53 77 ili na e-mail: slavka.gerovac@branitelji.hr

M. S.