U Osnovnoj školi „dr. Jure Turić“ u Gospiću nastavu trenutno pohađa 14-ero učenika iz ratom postradale Ukrajine. U vezi ove teme razgovarali smo s ravnateljem škole Ivicom Radoševićem.

-U svaki razred rasporedili smo po dvoje učenika i danas im je treći dan nastave u našoj školi, a uključena su i u izvannastavne aktivnosti. Gospićka djeca su Ukrajince odlično prihvatila, toj djeci je osigurana prehrana u školi, a za učenike smještene izvan centra Gospića osigurali smo prijevoz. Ukrajinska djeca imat će i učitelja hrvatskog jezika kako bi se što jednostavnije mogli uključiti u nastavu. Što se tiče školskih kapaciteta mi ćemo moći prihvatiti nove učenike koji budu stizali u Gospić, potvrdio nam je ravnatelj Radoševć.

Što se školovanja te djece tiče, ono je organizirano posvuda u Ličko-senjskoj županiji. Kroz gospićki prihvatni centar za izbjeglice iz Ukrajine smještenom u Gradskoj sportskoj dvorani do sada je ukupno prošlo 350 osoba i autobusi sa ženama i djecom svakodnevno pristižu. Najveći broj izbjeglica (142) smješten je u koreničkom hotelu „Macola“, 30 je u smještaju restorana „Prašina“, 29 ih je u Karlobagu, 18 u motelu „Maki“ i 15 u hotelu „Ana“. Privatno su po Gospiću smještene još 23 osobe. Najviše izbjeglica, njih 66, nalazi se u hotelu „Grabovac“ unutar NP Plitvička jezera. Kako nam je potvrdio ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević, „Grabovac“ je na ovaj način ispunio svoje smještajne kvote.

L. O.