-
-

   GOSPIĆ- Razmjena iskustava i mišljenja vezanih uz  zaštitu i spašavanja ljudskih života i  imovine  bile su glavne teme skupa što ga je organizirao Područni ured za zaštitu i spašavanje Gospić. Bio je ovo nastavak odlične suradnje s  predstavnicima Civilne zaštite Unsko -sanskog kantona  Federacije  BiH koju je predstavljao Sead Aljić, uz nazočnost predstavnika  svih žurnih službi s područja Grada Gospića i Ličko-senjske županije, kao i zamjenika ravnatelja Državne uprave  za zaštitu i spašavanje Nikole Gaće, zamjenika gradonačelnika Grada Gospića Ivana Biljana, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Ličko-senjske županije Valentine Bublić, ravnatelja OŠ „dr. Jure Turić“ Ivice Radoševića i 50-ak učenika drugih razreda te škole kojima je bilo posvećeno predavanje  vezano uz zaštitu i spašavanje.

     Nakon što je skup otvorio pročelnik PUZS Gospić Joso Živković, ujedno  i  moderator većine predavanja, djeci se obratio kontakt-policajac Mile Balen. Zbog dobre i česte suradnje s školskim ustanovama Balen je održao predavanja djeci  i odraslima na kojemu bi pozavidjeli i  iskusni učitelji. Brzo je stvorio „kemiju“ s mališanima, odgovarao na pitanja i didaktičkim, pedagoškim i metodičnim pristupima održao školski sat za pamćenje. Slično je bilo i kada je Joso Živković pojašnjavao djeci važnosti broja 112 i načine reagiranja u slučaju bilo kakve pogibelji, kao i načinu reagiranja u različitim opasnim situacijama.

     Prezentacija sustava Zaštite i spašavanja  u RH predstavio je  pročelnik Područnog ureda Zadar Darko Tesko, o radu Županijskih centara 112 govorio je  voditelj Županijskog centra 11 2 Gospić  Vlado Dasović, dok su o  poplavama na području Karlovačke ,Sisačko-moslavačke županije i Ličko senjske županije  govorili pročelnici Područnih ureda Karlovac, Sisak i  Gospić   Martin Barić , Željko Prpić i Joso Živković. U ime Unsko-sanskog kantona o sustavu zaštite i spašavanja i prekograničnoj suradnji govorio je pročelnik Sead Aljić.

-Naša je suradnja odlična i, na žalost, imamo puno iskustava u smislu međugranične suradnje. Unsko-sanski kanton u tom smislu ima pogranične kontakte, pa tako i suradnju, sa četiri županije u RH. Ovdje moram istaknuti kako je ta suradnja izvrsna, korektna i nadasve profesionalna. Ovakav bilateralni sastanak samo je korak dalje u budućoj suradnji koja će svakako unaprijediti te dobre odnose. Kako u smislu prevencije, tako i u reagiranju u slučaju prirodnih katastrofa, ili bilo kakvih pogibeljnih situacija, rekao je Aljić. Zamjenik  ravnatelja DUZS Nikola Gaće spomenuo je nekoliko situacija u kojima su se iskazivali svi čimbenici vezani uz zaštitu i spašavanje, posebice u  ovogodišnjim poplavama.

-Svjedoci smo klimatskih promjena  koje izazvale katastrofalne poplave u svibnju, rujnu i listopadu ove godine. Imali smo u veljači ledene kiše. Sve ovo nas obvezuje i motivira da radimo još više i još bolje, da surađujemo sa susjedima. Zato pomno planiramo naše aktivnosti kako bi u slučaju takvih situacija  djelovali što brže i efikasnije, dok prevencija, dobra uvježbanost i spremnost operativnih snaga na terenu znatno smanjuju moguće posljedice. Što je više ovakvih radnih sastanaka, vježbi  i  kontakata, utoliko je reagiranje u katastrofama brže i učinkovitije, rekao je zamjenik ravnatelja DUZS Nikola Gaće.

M. S.