Što se postiglo s projektom „Integra Lika 2020“ i kako dalje bila su temeljna pitanja na koje su odgovore davali stručnjaci iz LAG-a Lika i brojni gospodarstvenici okupljeni u dvorani Kulturno-informativnog centra u Gospiću.
Prezentaciju je moderirao voditelj LAG-a Lika Tomislav Kovačević koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom što je 60-ak ljudi došlo čuti i vidjeti kakav je tijek projekta u prvih pet mjeseci trajanja te koji su planovi za dalje. LAG Lika je pokrenuo projekt „INTEGRA Lika 2020“ na konferenciji koja se u NP Plitvička jezera održala pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Cilj projekta je brendiranje Like i Podvelebitskog Primorja kako bi postala globalno prepoznatljiva destinacija s bogatom autohtonom gastronomskom ponudom, specifičnim krajolikom i samoodrživim gospodarstvom, koje pri tome vodi brigu o ekološkoj komponenti razvoja. Pet je osnovnih čimbenika na čijem razvoju je Projekt fokusiran. To su poljoprivreda, stvaranje i razvoj identiteta, razvoj specifičnih oblika turizma, samoodrživo gospodarstvo te ekologija. Tomislav Kovačević je istaknuo neke detalje vezane u razvoj projekta.
-Uz odobrenih 7.1 milijun kuna iz Programa ruralnog razvoja, za koje su aplicirali lokalni poljoprivrednici, niz je uspješnih pokazatelja koji su odrađeni u proteklom razdoblju. Treba istaknuti osnivanja Klastera stočarske proizvodnje kao i Klastera proizvođača povrća i voća na području Like. Nadalje, s Poljoprivrednim institutom iz Osijeka započeta je suradnja na Projektu intenzivnog uzgoja šljiva za kojima postoji velika potražnja, a pogotovo za suhe šljive, čija se cijena u veleprodaji kreće od 35-40 kuna za kilogram. LAG je s Gradom Gospićem razgovarao o izgradnji poljoprivrednog inkubatora u kojem bi proizvođači mogli raditi preradu u ovlaštenom prostoru, imali bi mogućnost skladištenja i hladnjače te pogon za sušenje voća. Također, s obrazovnim institucijama raditi će se na uvođenju novog programa u obrazovanju za suvremena poljoprivredna zanimanja, rekao je voditelj LAG-a Lika Tomislav Kovačević koji je predložio uvođenje regionalne oznake za kvalitetu „LQ“ – Lika Quality. Po unaprijed određenim kriterijima, propisanim od struke za pojedino područje, domaći proizvođači moći će dobiti „LQ“ oznaku za svoje proizvode kao i za objekte za smještaj. Također, za oznaku regionalne kvalitete moći će se natjecati i ugostitelji koji će u svojoj ponudi imati autohtonu hranu.

L. O.