Dobro došli u „Ličku kuću“

„Zlatna koka“ Nacionalnog parka Plitvička jezera – „Lička kuća“, koja je u vatrenoj stihiji nestala 30. travnja 2012. godine, u kojoj se godišnje znao ostvariti prihod od 8 milijuna kuna, nakon tri godine obnove trebala bi napokon otvoriti vrata. Riječ je o povratku svojevrsne tradicije iz 70-tih i 80-tih godina kada je bilo nezamislivo da se posjeti NP a ne obiđe Lička kuća i ne probaju autohtoni lički specijaliteti. Po riječima Ognjena Borčića glasnogovornika NP, tradicija kaže da svaki posjetitelj koji posjeti Plitvička jezera a ne posjeti nacionalni, tradicionalni restoran Ličku kuću i ne doživi taj ambijent pripreme hrane, konzumiranja pića jednostavno ne može reći da je posjetio NP Plitvička jezera.

Iako se očekuje kada će Ministarstvo turizma odrediti datum službenog otvorenja „Ličke kuća“, iz pouzdanih izvora se doznaje da će vrata biti otvorena do kraja ovoga mjeseca. „Lička kuća“ bit  će u onom svom starom, autohtonom, tradicionalnom, nacionalnom, izvornom ličkom stilu, sva u drvetu, vrlo kosog krova koji je pokriven tradicionalnim pokrovom, kalanom odnosno cijepanom ličkom šindrom koja se pravi od drveta smreke ili jele. Imat će veliko ognjište u sredini restorana, sa otvorenim ognjištem, dok su separei u obliku ličkih sela, a sve sa ciljem kako bi posjetiteljima moglo biti pruženo da direktno mogu učestvovati u pripremi tih jela. Lička kuća imat će 270 sjedećih mjesta“ – kazao je Ognjen Borčić i dodao da je napokon omogućeno da se autohtoni proizvodi iz okolice NP Plitvička jezera u skladu sa zakonom o javnoj nabavi, mogu kupovati  a koji se deklariraju kao proizvod geografskog porijekla u što između ostalog spada lička janjetina, janjetina sa područja Like i Banovine.

Nastavak ispod oglasa

Vrijednost radova obnove Ličke kuće je 5.724,600 kuna bez pdv-a. Već dvije godine izostala je financijska dobit od Ličke kuće, no kako kažu u NP, ono što nije uprihodovano od Ličke kuće, pokušali su „namaknuti“ s drugim restoranima, pogotovo restoranom „Poljana“, „Borje“ i restoranom  „Grabovac“.

Radovi na obnovi Ličke kuće povjereni su tvtki „KBB Kardum“ d.o.o. koja je ispoštivala zacrtane rokove obnove no, nepovoljni vremenski uvjeti bili su uzrok zbog kojeg vrata Ličke kuće nisu  otvorena nešto ranije.

Treba podsjetiti da je „Lička kuća“ obnovljena 2003. Godine, nakon što je stradala u Domovinskom ratu, kada je u radove obnove uloženo 14 milijuna kuna. Predstavljala je  prepoznatljiv dio Plitvičkih jezera i autohtone ličke kuhinje,  sagrađena je 1972. godine, na 1700 četvornih metara korisne površine i u dva restorana  mogla je primiti 280 gostiju. Od 1. svibnja „Lička kuća“ ponovno će postati nezaobilazno okupljalište kako domaćih tako i inozemnih posjetitelja, od kojih će mnogi svoj boravak u NP sa fotografijom uz neki prekrasni slap ili prirodnu ljepotu parka zaustaviti uz janje na ražnju, zelje sa mesom, police sa slaninom … iz „Ličke kuće“.

Dražen Prša