Dodijeljena Bijela zastava Novalji i Kampu Straško

Danas, točno u podne, na plaži Straško u Novalji, svečano je uručena Bijela zastava – simbol čistoće podmorja kao i zaštite i očuvanja života u podmorju plaže Straško.

U ime Svjetske udruge za očuvanje i zaštitu rijeka, mora i jezera (GUWAA) te u ime Fondacije Prince Albert II od Monaka, predsjednik Udruge Kristijan Curavić uručio je zastavu gradonačelniku Grada Novalje Antu Dabi.

Bijela zastava najviši je svjetski simbol čistoće podmorja, kao i zaštite i očuvanja života u podmorju te je motiv i dokaz kvalitete svakom tko se brine o očuvanju okoliša. Kamp Straško se ovime, zajedno s Gradom Novaljom na čijem se području nalazi, upisao u samu ekološku elitu svjetskih lokaliteta, dokazom kako je čistoća podmorja ovog područja najviše razine, što će itekako biti važno u budućoj promidžbi kampa, ali i cijelog područja Grada Novalje kao privlačnog turističkog odredišta.

Prije same odluke napravljen je detaljan monitoring podmorja, a zastava je dodijeljena na rok od pet godina, uz stalno zadovoljavanje kriterija i nadzor.

Bijela zastava je fokusirana na podizanje svijesti o zaštiti vodenih resursa, okoliša i živih organizama te njenim dodjeljivanjem Fondacija nastoji poboljšati trenutno stanje globalnog problema zagađenja oceana,mora, jezera i rijeka.

Nakon brojnih nagrada koje su kamp Straško istaknule kao jedan od najboljih u Hrvatskoj i proglasile ga perjanicom našeg turizma, poput nagrade Plavi Cvijet na najbolji kamp na Jadranu, dodjela bijele zastave još je jedno značajno priznanje koje pokazuje da kamp Straško i Grad Novalja, uz brigu o svojim gostima naglasak stavljaju i na očuvanje ravnoteže, održivog turizma te brigu o okolišu koji ostavljaju generacijama koje dolaze.

Upravo stoga Grad Novalja će idućih pet godina u suradnji s udrugom GUWAA sustavno raditi na očuvanju i zaštiti podmorja plaže Straško.

L.O.