Događaj iznad svih očekivanja

LOVINAC-Svetkovina posvećena krumpiru pokazala je važnost ove namirnice u prehrani, povezanost Ličana sa zemljom, tradicijom i drugim ljudima. Pod velikim šatorom u središtu Lovinca 3. Dan ličkog krumpira okupio je mnoštvo izlagača i posjetitelja iz gotovo cijele Hrvatske. Još prije zvaničnog početka mogli ste kušati domaće uštipke, a već zaboravljeni ambijent u bakinoj kući oživljavala je starinska limena peć od milja zvana „koza“ na kojoj je danas spečeno više stotina slastica, uz što se pekao i pekmez. Miris pečenih pola ispunio je šator i iritirao nosnice 300-tinjak posjetitelja i izlagača. Besplatno se moglo kušati mnoge delicije spravljene na licu mjesta, pri čemu su pomogle vrijedne ruke osoblja restorana „Maki“ iz Gospića i učenika Srednje škole Plitvička jezera iz Korenice. Načelnik Općine Lovinac Hrvoje Račić u uvodnom govoru nije krio ponos na još jednu dobro organiziranu i još bolje posjećenu manifestaciju.
-Hvala svima koji su nam pomogli da budemo dobri domaćini, da se svi zajedno što ugodnije osjećamo. O krumpiru ne treba puno govoriti jer je riječ o povrću koje je već 250 godina hrani ljude s ovih prostora. Ovaj Dan ličkog krumpira posvećen je proglašavanju zaštite ličkog krumpira zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla koji naš krumpir svrstava među prvih 10 hrvatskih proizvoda s tom laskavom titulom. Želimo da ova gastro manifestacija doista bude promocija ličkog krumpira i proizvoda ličkog sela, da bude dodatna motivacija poljoprivrednika na organiziranije bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom, što se veže i na turističku ponude naše općine i cijele Like, rekao je načelnik Račić. Manifestaciju je službeno proglasila otvorenom Božica Rukavina, pomoćnica ministra poljoprivrede koja je podrijetlom iz Like. Manifestaciju su u organizacijskom smislu pomogli, utemeljili i priredili poduzeće Agrovelebit i Udruga proizvođača ličkog krumpira. Na štandovima i okolnim kamionima moglo se kupiti krumpira svih sorti, a da ponuda bude veća pobrinuli se uzgajivači sjemenskog krumpira pristigli iz sjevernih dijelova Hrvatske. Nudilo se i odličnih sireva, suvenira, pekmeza, meda, rakija, voća, povrća i svega onoga što nudi prebogata lička jesen. U kulturno-zabavnom programu nastupili su tamburaši i KUD-ovi iz Lovinca i Plitvičkih jezera. Poseban dio priredbe bio je posvećen izboru najtežeg i najneobičnijeg krumpira. Posjetitelji su ujedno mogli glasovati kojoj sorti krumpira daju prednost pri pečenju pola.
Općini Lovinac i drugim organizatorima podršku su došli dati predstavnici Ličko-senjske županije pročelnica Odjela za gospodarstvo Ana Rukavina Stilinović, direktor LIRA-e Drago Vlainić, načelnici općina Brinje i Udbina Željko Fumić i Ivan Pešut, zamjenik načelnika Općine Vrhovine Miroslav Mašić, predsjednik Općinskog vijeća Plitvička jezera Šimo Pavlović, ujedno i ravnatelj Srednje škole iz Korenice čiji su mladi kuhari po prvi puta u praksi pokazali praksu novog kurikuluma vezanog uz spravljanje ličkih delicija. Sudeći po zadovoljnim licima posjetitelja njihova jela, kao i cijeli ambijent 3. Dana ličkog krumpira održanog u Lovincu bio je daleko iznad najoptimističnijih očekivanja.

M. S.

Nastavak ispod oglasa