Događaji u Velikom tjednu

Foto: Lj. Škrinjar

Crkva hrvatskih mučenika u Udbini objavila je u svojem Biltenu  mnoštvo informacija  vezanim uz ovo, sve posjećenije nacionalno  Svetište. Čuvar Svetišta mons. Tomislav Rogić u zadnjem Biltenu ističe vazmeno trodnevlje, događaje ususret Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana

V A Z M E N O   T R O D N E V LJ E

24. ožujka 2016. VELIKI ČETVRTAK – MISA VEČERE GOSPODNJE u 17 sati

i nakon mise bdjenje s Isusom u Getsemaniju – prijenos Presvetog Otajstva u Dnevnu kapelu

Kao što se Krist svetim apostolima pokazao u pravom tijelu, tako se sada i nama pokazuje u svetom kruhu. I kao što su oni svojim tjelesnim pogledom vidjeli samo njegovo tijelo, ali su, promatrajući duhovnim očima, vjerovali da je on Bog, tako i mi, gledajući tjelesnim očima kruh i vino, gledamo i čvrsto vjerujemo da je tu živo i istinito njegovo presveto tijelo i krv.

Sv. Franjo Asiški

25. ožujka 2016. KRIŽNI PUT U 16 sati od kapelice sv. Marka, Podudbina

VELIKI PETAK – Obredi velikog petka u 17 sati :

Služba Riječi – Sveopća molitva – Klanjanje križu – Sveta Pričest

Današnji darovi – milostinja – idu za uzdržavanje Svetog Groba u Jeruzalemu. – «A on je naše bolesti ponio, naše je boli na se uzeo, dok smo mi držali da ga Bog bije i ponižava. Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna – radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše.» (Iz 53,4-5), kliče liturgija Velikog petka.

26. ožujka 2016. VELIKA SUBOTA

Vazmeno bdjenje – slavlje uskrsnuća gospodnjega u 20 sat.

Te večeri svi ćemo obnoviti svoja krsna obećanja. Učvrstimo svoje opredjeljenje za Krista koji nam svojim uskrsnućem daruje novi život. Pobijeđena je smrt, zadnji čovjekov neprijatelj i izvor straha. Krist ulazi u grob, ulazi u smrt da nas izbavi od vječne propasti. Što se može mjeriti s ovom pobjedom koju je Isus Krist za nas izvojevao.

Poslije bdijenja biti će blagoslov uskrsnih jela.

    SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS !!!    

 

CHM