Dogodilo se u Hrvatskoj: stigla prva rješenja za povrat oduzete imovine Hrvatima iz Boričevca!!!

Skoro 70 godina Boričevljani čekaju pravdu. Partizani su ovo veliko selo nadomak Donjeg Lapca „oslobodili“prvih dana kolovoza 1941. godine. Iako tada u Boričevcu nije bilo vojske niti policije „osloboditelji“ su poubijali sve zatečene civile, selo temeljito opljačkali i zapalili. Bilo je to prvo etničko čišćenje na području Hrvatske, ali i znatno šire. U svega nekoliko dana u Boričevcu, Lapcu i Brotnji likvidirano je preko 400 civila hrvatske nacionalnosti. Najstrašnija sudbina zadesila je obližnje selo Ivezića kod Brotnje kada je poubijano 37 civila, a igrom slučaja preživjelo je svega troje tinejdžera. Tada su pobijeni i bačeni u Dabinu jamu većina mještana, od djeteta starog nepune četiri godine, do vremešnih staraca. O kakvoj sprezi kokarde i zvijezde petokrake je riječ dovoljno kazuje podatak da se u Boričevac nije smio vratiti nitko do 1995. godine. Sva imanja su nacionalizirana nakon 1945. godine, uz zaporku po kojoj nije preporučljiv povratak preživjelih i njihovih potomaka.

Kako smo već istaknuli u Boričevcu su stradali isključivo civili. Preživjeli žitelji i njihovi nasljednici u Republici Hrvatskoj pravdu traže od Oluje. Sve se po nekoliko puta vraćalo na početak, a prvi pomaci ukazali su se prije tri dana. Više nam je posvjedočio predsjednik Udruge Ličana Boričevca Marko Pavičić.

Nastavak ispod oglasa

-Nakon dugogodišnje prepiske i vraćanja stvari na početak dobio sam prije tri dana  dokument o mirnom rješenju imovinsko-pravnog spora s Republikom Hrvatskom. Isto je dobio i Karlo Peh, po majci Pavičić. Nažalost, većina preživjelih mještana Boričevca i njihovih nasljednika i danas se spore oko prava na nasljeđe svoje zemlje koja je zarasla u šikaru. Nadam se da je taj proces stjecanja prava na povrat oduzete imovine u Boričevcu konačno započeo, rekao nam je Marko Pavičić, hrvatski dragovoljac Domovinskog rata.

Udruga kojoj je na čelu broji 70-ak članova, najviše potomaka starih Boričevljana. U mjestu je obnovljena crkva zapaljena 2. kolovoza 1941. godine, prilikom „oslobađanja“ mjesta. Ovih godina po ljeti se mjestimice vide postariji ljudi koje su na porušene domove dovezla djeca. Da osjete dodir porušenih kuća i napiju se vode u Pištalskoj dragi. Na mjestima gdje je život bujao do sumanute ideje o etničkom čišćenju u ljetu 1941. godine.

M.S.