Dok HSP u Osijeku prosvjeduje protiv poskupljena vode, Karlo Starčević Gospićanima cijenu vode diže za 40%

0

Voda je u Osijeku poskupjela s prvim danom veljače. Priopćenjem je na taj događaj reagirao je osječki HSP, s Dragom Markovićem u potpisu. Iako će poskupljenje u Osijeku biti manje nego ono u Gospiću, predsjednik HSP-a i gradonačelnik Gospića Karlo Starčević za građane Gospića nema razumijevanja kao njegovi stranački kolege iz Slavonije.

S obzirom na internetski objavljeni Obrazac sudjelovanja javnosti o nacrtu novih cijena vodnih usluga (pogledajte ovdje), sve je izglednije da će građani Gospića uskoro plaćati skuplju cijenu vode. Pregledom dosadašnjeg cjenika (pogledajte ovdje), svakako proizlazi da se radi o značajnom povećanju cijena koje bi građani mogli itekako osjetiti. Tako će prosječno kućanstvo plaćati skuplju vodoopskrbu i odvodnju za nešto preko 40 %. Za primjer potrošnje 15m3, do sada je taj račun iznosio oko 170 kuna mjesečno, dok će po novom obračunu račun iznositi 290 kuna. Na godišnjoj razini to ispada oko 1500 kuna više iz kućnog budžeta samo za vodoopskrbu.

Oglas

Svakako da ovo povećanje cijena neće mimoići ni pravne subjekte koji će račune plaćati skuplje za oko 33 %. Po navedenom prethodnom cjeniku u RH, građani Gospića će plaćati gotovo najviše cijene vode u državi pa se postavlja pitanje poslovanja poslovnih subjekata koji imaju velike potrebe za vodom, posebice u poljoprivredi i stočarstvu.

Povećanje cijena uz blagoslov Karla Starčevića – Razlog: povećani troškovi plaća?

Svakako ostaje pitanje čime su građani Gospića zaslužili ovo poskupljenje?

Treba naglasiti i one odluke koje su prethodile ovoj, a to je imenovanje novog direktora poduzeća USLUGA d.o.o., Daria Radoševića. Rafošević je očigledno od gradonačelnika Starčevića dobio uputu provedbe podizanja cijena, što je veliki udar na građane kojih je i ovako iz dana u dan sve manje. Postavlja se pitanje mari li itko na građane ili su prepušteni sami sebi i plaćanju novih tražbina? Na odluku o povećanju cijena gradonačelnik Starčević mora dati suglasnost koja je imenovanjem novog direktora, sad već svima jasno unaprijed dana. Kao jedan od razloga poskupljenja vode je i povećanje toškova plaća zaposlenih.

Oporbeni HDZ i dalje šuti

Da su građani prepušteni sami sebi govori i činjenica da aktualno Gradsko povjerenstvo HDZ-a na o ovom poskupljenju nema nikakvo mišljenje. Mnogi se pitaju koja je svrha trenutnog HDZ-a grada Gospića i služi li ta stranka samo kao potpora aktualnom gradonačelniku. Nažalost, građani su o svemu ovome slabo informirani, a lokalni mediji u službi gradonačelnika Karla Starčevića o poskupljenju ne izvještavaju. Čini se kako će gradonačelnik svoju samovolju nastaviti provoditi sve do izbora 2021. kada bi ga građani mogli poslati u mirovinu.

L.O.