-
-

GOSPIĆ- U prepunoj i na trenutke uzavreloj dvorani PUO „dr. Ante Starčević“ održana je sinoć utemeljiteljska skupština Zajednice branitelja Hrvatske demokratske zajednice „Gojko Šušak“ za Ličko-senjsku županiju. Dvoranu su ispunili izaslanici braniteljskih udruga iz gradova i općina županije, svi predsjednici ogranaka HDZ-a, gradonačelnici i načelnici općina, nekoliko generala HV, kao i branitelji iz svih dijelova Hrvatske i pripadnici HVO-a iz Kupresa. Nakon izbora radnih tijela skupštine nazočne je najprije pozdravio predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“, umirovljeni general Milenko Filipović.
– Udruga branitelja HDZ.a „Gojko Šušak“ ujedinjuje tri sastavnice: hrvatske branitelje, HDZ i ime Gojka Šuška. One povezuju našu prošlost, sadašnjost i budućnost. Branitelji su temelj ove države. Poginuli branitelji su onaj temeljni kamen Hrvatske bez kojeg ne bi bilo ni hrvatske države. Nažalost, politike se mijenjaju pa se tako i mijenja odnos prema nama braniteljima. HDZ je stožerna snaga hrvatskog naroda. Naš prvi predsjednik dr.. Franjo Tuđman bio je na našem čelu u najtežim danima i to nikada ne smijemo zaboraviti, rekao je general Filipović i istaknuo kako svi branitelji bez obzira na stranačke boje trebaju poduprijeti prosvjede branitelja koji samo žele očuvati vrijednosti Domovinskog rata. Govoreći kao župan i dragovoljac iz 1990. godine Milan Kolić nije ostavio mjesta sumnji kako broj nazočnih ovome skupu govori više od riječi.
-Ovako okupljeni, s puno žara i ljubavi obranili smo Hrvatsku i u Domovinskom ratu. Jasno treba reći da se dogodila srbo-četnička agresija i agresija tzv. JNA. Večeras okupljeni branitelji onemogućili su taj zlokobni cilj, stvaranje Velike Srbije na potezu Karlobag-Gospić-Karlovac-Virovitica. Želim se zahvaliti našim suborcima koji su večeras, kao i 1991. godine bili s nama a pristigli su iz cijele Hrvatske i dijaspore. Okupili smo se na poziv prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana da bismo rekli NE-nećete uspjeti. I hvala dragom Bogu nisu uspjeli. Vjerujemo da naša mladost neće imati potrebe ratovati za slobodu, kao što smo morali mi koji smo unatoč svim nedaćama imali čast pisati povijest Hrvatske, kazao je između ostaloga župan Milan Kolić.
Prekidan povremenim gromoglasnim pljeskom prvi čovjek ličko-senjskog HDZ-a dr. Darko Milinović u svojem se govoru osvrnuo na neke od osnovnih vrijednosti Domovinskog rata, kao i na aktualnu političku situaciju.
-Okupljeni u ovolikom broju opet svjedočimo o jednom zajedništvu. Ovdje ima branitelja koji nisu članovi HDZ-a, ali su nam došli iskazati poštovanje i podršku. Tako nas je učio i dr. Tuđman. Da se ne dijelimo kada je država u pitanju. Najveća čast pripada našim poginulim prijateljima, mnogim invalidima i obiteljima poginulih. Sa ovoga mjesta želim poslati jasnu poruku podrške braniteljima koji prosvjeduju u Zagrebu. Zahvaljujem se braniteljima sa ovih prostora koji su bili u Zagrebu na prosvjedu i ponovno pokazali naše zajedništvo. Na vlasti ne mogu više biti ono koji nisu doživjeli Hrvatsku kao svoju domovinu. To je osnovna poruka, glavni motiv prosvjeda. Čast mi je što vam mogu prenijeti pozdrave naše buduće predsjednice gospođe Kolinde Grabar-Kitarović koja je večeras trebala biti s nama, ali nije mogla jer je predstavila svoj program „Za bolju Hrvatsku“ . Hrvatska se na prošlim predsjedničkim izborima „zacrvenjela“ u 19 od 20 županija. Mi smo tada ostali „plavi“, ponosni i jedinstveni kao i u Domovinskom ratu. Zato poručujem g. Josipoviću da će plavetnilo ove županije „preplaviti“ čitavu Hrvatsku. To je naša podrška našoj Kolindi, budućoj predsjednici. Mi branitelji s ponosom ističemo da će nova zapovjednica Oružanih snaga RH biti demokršćanka, biti Hrvatica, bit će žena kojoj Tito nije najveći sin hrvatskoga naroda. Milanoviću, Josipoviću i Vesni Pusić najveći je sin Hrvata upravo Tito. Takvi više ne mogu biti na vlasti. Večeras iskazujemo zajedništvo kao i uvijek do sada. Zbog tog je zajedništva u Gospiću poginuo i slomio svoje očnjake najveći srpski mafijaš Giška. Iako višestruko brojniji četnici nikada nisu slomili naš otpor. Mi smo slabije naoružani branili svoje dom s krunicom oko vrata i zato smo pobijedili. Zato ćemo pobijediti i na sljedećim izborima. I danas je vrijeme sudbonosno za Hrvatsku. Ne u smislu slobode, već u ekonomskom smislu jer ova Vlada je dovela Hrvatsku na rub propasti. Zato HDZ sa svojim koalicijskim partnerima iz Gospića poručuje Josipoviću i Milanoviću: vodite svoj SDP na putu za nigdje, ali tako ne možete voditi Hrvatsku, istaknuo je dr. Darko Milinović dodavši kako Milanović ne može voljeti Domovinu kao branitelji jer je tijekom rata učio vježbao diplomaciju.
-Dok je Milanović učio u Bruxellesu engleski, mi smo branili Hrvatsku i krvarili. Zato je mi volimo i štujemo na drukčiji način!!!

Nakon govora dr. Milinovića osobni izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, Željko Dilber, priznao je kako doista ima tešku zadaću.
-Nakon ovakvih govora i vaših ovacija, dragi prijatelji, što ja imam za reći!?! Već sam jednom javno rekao da nikad više neću govoriti nakon dr. Milinovića, ali opet mi se to događa. Čast mi je večeras govoriti u hrvatskom Gospiću i prenijeti vam pozdrave i podršku predsjednika HDZ-a g. Tomislava Karamaka. Prenosim vam i pozdrave buduće hrvatske predsjednice i zapovjednice Oružanih snaha RH gđe. Kolinde Grabar Kitarović. Naši prijatelji već četvrti tjedan prosvjeduju u Savskoj 66. Naši suborci ne bore se za privilegije, već su tamo zbog istine i časti. Tamo se ne vodi politika, nego ističe istina o Domovinskom ratu. HDZ ne stoji iza prosvjeda, ali ne može ostati po strani kada se baca blato na svete temelje Hrvatske, zaključio je Željko Dilber. Budući je kandidaturu za mjesto predsjednika Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak Ličko-senjske županije istaknuo samo Pajo Brkljačić, inače predsjednik Kluba branitelja 118. brigade ZNG-a, on je aklamacijom jednoglasno izabran na tu dužnost. Zahvaljujući na povjerenju Pajo Brkljačić je istaknuo činjenicu kako je ime i djelo nekadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška nepravedno potisnuto, unatoč njegovim velikim ratnim zaslugama i ugledu kojeg uživa u Hrvatskoj i svijetu. Tijekom skupa prikazan je i film o životnom putu Gojka Šuška.

M. S.