Mnoga su lovačka društva još protekloga vikenda otvorila lovnu sezonu uz prigon s psima. Učinci lova su uglavnom bili dobri. Potvrdio nam je to i predsjednik LD „Oluja“ iz Gospića Antonio Toni Stilinović.

-Otvorenje lova je bilo u skladu s tradicijom. Osim naših članova u lovu su sudjelovali i naši prijatelji, kolege lovci iz mnogih dijelova Hrvatske. Ustrjelili smo šest divljih svinja, družili smo se i uživali u prirodi. Meso divljači poslali smo na analizu gdje je ustanovljeno da je potpuno zdravo.

Ono što nas je ražalostilo je činjenica da smo vidjeli dvije srne koje su bile toliko mršave da su jedva stajale na nogama. Ne znam jesu li imale i 15 kg. Raspitali smo se i doznali da je riječ o bolesnoj divljači koja se zarazila šugom, kazao nam je Toni Stilinović.

Potražili smo mišljenje struke. Direktor Veterinarske stanice Gospić dr. vet. med. Tomislav Rukavina upoznat je s ovim problemom.

dr. Tomislav Rukavina

-Riječ je o šugi, bolesti koja zajedno s parazitima vrlo poguno djeluje na srneću divljač. Obično se bolest prenese sa domaćih životinja koje su zaražene, a dolaze na hranilišta namijenjena divljači. Na ovaj način se zaraza širi na srneću divljač. Domaće životinje je lako liječiti, ali divljač ne uzima hranu ako u njoj osjeti i najmanje tragove lijekova. Zato je nemoguće liječiti zaražene srne, rekao nam je dr. Rukavina.

Već smo ranije pisali o strahu lovaca i uzgajivača svinja od pojave afričke svinjske kuge koja se već pojavila u nekim susjednim  državama. Zato su znatno pooštrene mjere nadzora uvoza svinja iz tih država. Problem afričke kuge je u tome što je ta bolest smrtonosna za zaražene svinje jer za nju nema lijeka.

M.S.