Dokumenti koji otkrivaju netočne tvrdnje načelnika Udbine

2
Udbina

Stožer civilne zaštite Opićne Udbina i načelnik Josip Seuček izvjesili su javnost putem Facebooku kako nisu bili upoznati sa odlukom o donošenju karantene za tu općinu. Dokumenti koje posjedujemo jasno govore kako ova informacija nije točna, što upućuje na to da se načelnik  i njegov Civilni stožer vrlo teško snalaze u novonastaloj situaciji. Možda im i nije za zamjeriti, ali prebacivanje krivnje za karantenu na druge zapravo pokazuje bježanje od odgovornosti.  Pročitali smo objavljeno priopćenje pa smo provjerili neke od navoda. 

Zatvaranje pošte i mesnice

Oglas

U dopisu načelnik Seuček traži od Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije da donese  odluku o otvaranju pošte, iako ta odluka nije u nadležnosti županijskog stožera nego Hrvatskih pošta. Iz svega je vrlo jasno da Županijski stožer Civilne zaštite nije donio odluku o zatvaranju mesnice i pošte, niti je to u njihovoj ingerenciji.

Uvođenje karantene

Županijski stožer je donio odluku o proglašenju karantene isključivo poštujući preporuku struke, odnosno epidemiologa, što se pokazalo ispravnom budući je lokalna transmisija zaustavljena, o čemu je usmeno obaviješten i sam načelnik. Karantena je određena iz razloga dok se ne vide i procijene svi epidemiološki pokazatelji. Sutradan, 12.04 u 14 sati Županijski stožer se sastao kako bi razmotrio eventualno ukidanje karantene. Međutim, pola sata prije sastanka stožer je dobio dramatično pismo Josipa Seučeka i njegovog civilnog stožera u kojem mole da se donese odluka o proglašenju karantene, čemu je županijski stožer i udovoljio.

Seuček: Ostavite karantenu za Udbinu i još 12 naselja

13.04. slijedi novi zahtjev načelnika i civilnog stožera da se izuzmu iz karantene 13 naselja, a da se ostavi karantena za 12 (Udbina, Mutilić, Ondić, Poljice, Komić, Srednja Gora,  Kurjak, Ćojluk, Rebić, Mekinjar, Jošan i Visuć). Nakon mišljenja epidemiologa zahtjev za ostanak u karanteni nije odobren, te je u karanteni ostalo samo naselje Udbina.

Ova dva slučaja govore kako se načelnik nije najbolje snašao, te da ne prihvaća odgovornost,  no dokumenti ga opovrgavaju. Da se razumijemo, zahtjev načelnika za uvođenje karantene svakako je bio dobar potez, no nije jasno zašto sada bježi od te odgovornosti.

Kako je prozvan Stožer civilne zaštite Ličko-senjske županije na čijem je čelu zamjenik župana Vice Nekić, nazvali smo ga i upitali  za neutemeljene prozivke od strane Josipa Seučeka.

– Ne bih ništa komentirao po pitanju tih dezinformacija. Mi se u Stožeru bavimo ozbiljnim temama, kazao je načelnik županijskog stožera Vice Nekić.

L.O.