Dolaze bolji dani za proizvode s oznakom Lika Quality

Pod predsjedanjem Roberta Čačića održana je sinoć u gospićkom KIC-u prva sjednica Skupštine Poljoprivredna zadruga Lika Coop. Tijekom ovoga skupa čulo se nekoliko važnih detalja vezanih uz rad  zadruge, a posebno valja istaknuti izlaganje dosadašnjeg upravitelja i osnivača Tomislava Kovačevića.

-Zadrugu smo osnovali u travnju 2017. i odmah nastojali osigurati plasman proizvoda ove zadruge prema velikim hotelskim kućama Kvarnera. Rečeno nam je da smo zakasnili i da se 2018. javimo ranije, što ćemo i učiniti. Vjerujem da ćemo na tome tržištu uspjeti, pri čemu ne mislim samo u meso buše, nego na sve proizvode članova ove zadruge. Ja ću kao ravnatelj NP Plitvička jezera učiniti sve što mogu da se prema obvezi o Javnoj nabavi sklope ugovori o nabavci vrhunskog mesa za potrebe restorana i hotela. Javna nabava se odnosi na dvije godine, a prema odredbama klauzula o javnoj nabavi javne ustanove mogu dati određenu prednost proizvođačima s područja Like. U tom smislu već krenulo pa u restoranu „Lička kuća“ gostima serviramo ličku janjetinu i teletinu. Ova zadruga sada ima 39 certificiranih proizvoda vrhunske kvalitete s oznakom Lika Quality, a nakana je do konca godine doseći i do 90 proizvoda koji kvalitetom i  izvornošću zaslužuju nositi ovu oznaku. Isto tako će se certificirati i restorani koji nude hranu od namirnica s oznakom Lika Quality, bez  obzira gdje se taj restoran nalazio. Jedan od prvih koraka koje sam učinio dolaskom na čelo NP Plitvička jezera jest intenzivna suradnja s proizvođačima s prostora Like i korištenje njihovih namirnica, zaključio je Tomislav Kovačević koji je  zbog mnoštva novih obveza odstupio sa mjesta upravitelja zadruge, gdje je te poslove obnašao  volonterski.

Nastavak ispod oglasa

Nova upraviteljica Poljoprivredne zadruge Lika Coop od sinoć je Ivana Starčević, voditeljica  LAG-a Lika. Ivana je  od samih početaka i osnutka ove zadruge uključena u sve njezine aktivnosti. Sve veću popularnost ove asocijacije potvrđuje i činjenica da se u PZ Lika Coop sinoć učlanilo novih 27 članova, pa se trenutni broj zadrugara  popeo na 35. Najvećim dijelom je riječ o proizvođačima s područja Like i manjim dijelom iz karlovačke županije, odnosno s područja oko Rakovice.

M.S./N.M.