Pod Velebitom, u zaseoku Serdari u Svetom Roku živi najstarija Ličanka. Baka Ana Serdar je prije nekoliko dana prevalila 100 godina! Bio je ovo povod da bi svojoj nastarijoj sugrađanki dobro zdravlje poželio načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić, u pratnji ravnateljice lovinačkog KIC-a Ane Miletić. Baka Ana dočekala nas je pred kućom.

-Mladi su u polju, rade. Ja više ne mogu. Slaba sam, a i kuk me boli.

Ti „mladi“ su sin Marko (78) i snaha Marija (72). Onda kreće priča bake koja je uz mnogo patnji stoički prkosila nedaćama života. Rodila je četvero djece. Dvije su djevojčice umrle, ostali sinovi Marko i Ivan. Ima sedmero unučadi i dvoje praunuka. Kao i većina Ličanki baka Ana je rođena u težačkoj obitelji, radila je sve što je trebalo, čuvala tuđe krave, pomagala u svim muškim poslovima. Životni horizonti očaja krenuli su u II. svjetskom ratu kada su joj partizani ubili muža, ona je uskoro bila ranjena u kuk, s posljedicama koje je osjećala cijeloga života. A cijeloga je života radila i teško je podizala djecu. Prošla vlast nije pokazivala puno sućuti prema ovoj hrabroj ženi. Kada je došao Domovinski rat Ana se zaputila na slobodni teritorij u poznatom lovinačkom zbjegu preko Velebita, a zatim svojima u Švicarsku. Po povratku na posrušeno selo Serdari su opet počeli iz ničega i stvorili respektabilno imanje.

Ima li tajni u bakinoj dugovječnosti?

Baka Ana je bistra uma. Poziva nas u hladovinu i govori o životnim navikama.

-Prvo sam znala popit rakiju, dok mi se račilo. Već dugo je ne pijem. Najvolim kad snaha speče kru’ pa uzmem komad uz čašu crnog vina. Al’ ne vina iz dućana, nego domaće. Uvik smo imali domaće vino. Moji dovezu grožđe pa sami prave vino. Ni’ko od mojih ne piju vino, samo ja. Moji piju tablete. Ja sam  tablete bacila. Malo jedem pa dnevno popijem dva deci vina, živahno pripovjeda nastarija Ličanka.

Za ostalo su zaslužni geni, čist zrak, čista voda i rad koji je potrajao do unatrag nekoliko godina.

-Sad se ne more, kuk me boli a i stara sam.

Baki Ani smo zaželjeli dobro zdravlje i ponovni susret naredne godine. Kada bude slavila 101 godinu.

A.M./M. S.