-

     GOSPIĆ– Svojevrsna kruna događanja na manifestacijama „Jesen u Lici“ svakako je svečana dodjela nagrada i priznanja u više kategorija. Ovogodišnja je svečanost upriličena u dvorani POU „dr. Ante Starčević“, ispunjenoj do posljednjeg mjesta.

Turistička zajednica Grada Gospića organizirala je tradicionalnu dodjelu prestižne nagrade „Zeleni cvijet“ za uređenost okućnica. „Zeleni cvijet“ sa srebrenim znakom pripao je ove godine  Ivani Rukavini. U istoj kategoriji nagrada sa zlatnim znakom, odnosno prvim mjestom, odlazi u ruke Katice Delač. Nagrade najboljima uručio je gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić, u društvu direktorice TZ Grada Gospića Maje Strilić. Ocjenjivački sud za naj-izlagače na priredbi „Jesen u Lici“ imao je pune ruke posla jer je od 270 izvrsnih štandova trebalo odabrati najbolje. U kategoriji za najbolju eko-prezentaciju prvo je mjesto pripalo Ivanu Golcu iz Gospića i njegovim suvenirima. Na drugom mjestu našao se  OPG „Hećimović“ iz Perušića, a treće mjesto pripalo je obrtu  „Brix“ iz Gospića. U kategoriji za najboljeg proizvođača na izložbi  zlatna je kolajna pripala OPG-u „Pezelj“ iz Gospića. Druga nagrada otišla je u Krasno Dragici Anić, dok se na trećem mjestu našla  Marijana Jurišić iz Perušića. Među gostujućim izlagačima izvan Ličko-senjske županije  najbolji dojam kod ocjenjivačkog žitija ostavila je Udruga  „Šokački trudi“ iz Grohota, druga nagrada odlazi u Lovran Trgovačkom obrtu „Ra“ , dok se  OPG „Miščević“ Nijemci našao na trećem mjestu. Župan Milan Kolić uručio je priznanja najboljim izlagačima „Jeseni u Lici“. Cjelokupni je program realiziran u ležernom stilu, bez dugih  govora i uz kraća obraćanja i čestitke najboljima.

Koliko god se pljeskalo najboljim izlagačima, njihovoj mašti i trudu, utoliko je modna revija bila atrakcija za sebe. Etno-butik „Mara“ iz Zagreba vlasništvo je Vesne Milković, kreatorice ličkih korijena. Svojim je nastupima na skoro svim kontinentima pronijela dio prebogatog hrvatskog etnosa u vidu kolekcija urešenih tradicijskim elementima hrvatskog etnosa. Tako je bilo i sinoć. Razlika od uobičajenih modnih revija koje su se događale u Gospiću bila je u tome što su modele nosile domaće djevojke. Njih 12 suvereno su zavladale modnom pistom i uz etno zvuke glazbene kulise pokazale svoj mladenački šarm. Kako to dolikuje pravim manekenkama, bile su vrlo ozbiljne, što je u ovoj prigodi bilo malo teže izvesti  jer su njihove izlaske pratile stotinu očiju, uz povremeno frenetični pljesak zadovoljne publike.  Za glazbeni dio sinoćnje priredbe bio je zadužen tamburaški sastav „Razbijači čaša“ iz Otočca, koji su ovom prigodom promovirali svoj prvi album.

M. S.