Don Kaćunko: „Gdje ja manem, tu trava ne raste“

Poznati hrvatski svećenik, klasični filolog, novinar, bloger, kolumnist i publicist Don Anđelko Kaćunko u zadnje vrijeme ne puni naslovnice novina i razno raznih portala, što je mnoge od njegovih štovatelja zabrinulo i dalo u razmišljanje zašto se tako naglo povukao u svoje „crkvene odaje“.
Don Kaćunko, kako kaže ima pune ruke posla, čak je i neke svoje uobičajene rekreativne aktivnosti zapostavio te ih pokušao adekvatno zamijeniti nekim drugačijima ali korisnijima i praktičnijima.
„Nemam vremena, 24 sata mi je malo da bih obavio sve ono što bi trebao. Da ostanem u kakvoj takvoj fizičkoj kondiciji morao sam ljubav prema tenisu, odnosno fizičkoj aktivnosti, zamijeniti nečim drugim. I evo, kao što vidiš, teniski reket sam zamijenio kosom. Rezletim ti se ja po ovim kompoljskim poljima pa gdje kosom manem tu trava više ne raste. Dobra je ovo fizička aktivnost, ali i dobro djelo iza kojeg ostanu vidljivi rezultati. Trava raste, tako da malo pa malo, uzmem brus, nategnem kosu i opletem po travi oko župnog dvora i križnih postaja koje smo nedavno obnovili“ – kaže don Kaćunko.
Odmjereni zamasi kosom, ujednačeni i čvrsti pokreti govore da se don Kaćunko nije prvi put susreo sa kosom. Još od malih nogu u rodnom mi Malom Dolcu znao sam sa ocem Antom kositi travu. Imam devetero braće i sestara, ja sam najstariji, pa sam ponekad znao ocu pomoći iako nije to bilo baš prečesto. Kopanje s motikom i košnja bili su mi najdraži. Obnavljali smo i gradili ovdje u župi Kompolje križne postaje pa sam si dao truda da travu koja naraste preko metra malo po malo kosim. To mi je u stvari zamjena za reket, dobra fizička aktivnost, kaže don Kaćunko.
Ono što je oku naše kamere nije promaklo je i to da don Kaćunko više ne vozi atraktivnu Opel Astru, već puno manji Reno Clio. Kaže da je Astru prodao jer je natukla 180.000 km te da je ovo tek zamjena dok u listopadu ne kupi nešto prihvatljivije, malo jače, kako bi pokrio ne tako male kilometre koje prevali.

Dražen Prša

Nastavak ispod oglasa