Prilikom prvoga posjeta Hrvatskoj, dok je boravila na Brijunima, glumica i humanitarka Angelina Jolie dogovorila je suradnju u projektu razminiranja na području naše zemlje.

Dolaskom u Zagreb na premijeru njezina filma “U zemlji krvi i meda”, suradnja je potvrđena te je otkriveno kako će Jolie donirati sredstva za razminiranje dijela zemljišta u Ličko-senjskoj županiji. Doznajemo kako se radi o površini u mjestu Lički Osik nedaleko Gospića.

Detalje oko projekta nije željela otkriti Đurđa Adlešić, Upraviteljica Zaklade humanitarno razminiranje Hrvatske “Hrvatska bez mina”. Kazala je kako je projekt Foruma za odgoj, osnovne škole u Kastvu te grada Kastva, kojim se želi razviti solidarnost djece koja žive ne okružena minski sumnjivim produčjem prema djeci u drugim županijama koje odrastaju s tim problemom, predstavljen glumici koja se odmah željela uključiti u projekt. Bit projekta je sakupljanje novaca za pomoć djeci, a 14. travnja zakazana je svečanost u osnovnoj školi u Kastvu kada će ta sredstva biti uručena.

O kojoj svoti se radi, Adlešič nije mogla otkriti, no istaknula je kako se ne radi o simboličnoj svoti.

– To vjerojatno nije jedina akcija u koju će se Angelina Jolie uključiti. I ova je dogovorena zahvaljujući Uredu predsjednika. Na sastanku je uz mene bila i Vesna Mihoković Puhovski, predsjednica FSO-a te gospođa Diana Pleština, a u planu su još neki zajednički projekti koji će uključivati i prostor Bosne, kazala je Adlešič dodajući kako je suradnja s Jolie iznad svih njezinih očekivanja.

Ličko-senjska županija, uz Osječko-baranjsku i Sisačko-moslavačku, najzagađanija je minski sumnjivim područjem. Nerazminiran je ostao 151 četvorni kilometar minski sumnjiva područja, dok su Gospić i Otočac po veličini gradovi s najviše minski sumnjiva područja.

Iva Vidović/VLM

Povezane vijesti: Angie i Brad pomažu akciju riječkih škola za razminiravanje minski sumnjivog područja u Ličko-senjskoj županiji (2011)