U gospićkom hotelu „Ana“  organizirana je 17. Po redu manifestacija „Doručak s hrvatskih farmi“ kojemu su nazočili državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak i ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać sa suradnicima. Domaćini manifestacije bili su župan Milan Kolić, predstavnici Grada Gospića, LAG-a Lika, LIRA-e kao i mnogi lički gospodarstvenici. Na  25 štandova ličkih OPG-a i poduzetnika mogao kušati dio delicija svojstvenih ovom podneblju, spravljenih na tradicijski način od domaćih proizvoda. Govoreći o važnosti ove i sličnih priredbi ravnatelj HPA Zdravko Barać istaknuo je njihovu vrijednost zbog načina promicanja proizvoda koji su rezultat rada hrvatskih farmera čiju vrijednost ponekad nehotice umanjujemo. Župan  Milan Kolić je u svojem obraćanju također istaknuo vrijednosti tradicionalnog  ličkog doručaka pripremljenog od   mlijeka i mliječnih ličkih proizvoda, mesa, meda i kruha.

Cilj projekta Doručak s hrvatskih farmi je poticanje zdravi navika i ukazivanje na važnost doručka, kojemu mi Ličani dajemo poseban značaj. Ono što je pri tom bitno  je skrenuti pozornost na važnost svježine, kvalitete i dostupnosti proizvoda poznatog podrijetla i datuma proizvodnje. Izuzetna nam je čast što Doručku s hrvatskih farmi u Gospiću danas prisustvuje i državni tajnik ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak sa svojim suradnicima te im zahvaljujem što su prepoznali važnost promocije kvalitete hrvatskih i lokalnih proizvoda kao važnog uvjeta za osiguranje učinkovitog poticaja razvoju poljoprivredne proizvodnje odnosno proizvodnje prehrambenih proizvoda na ruralnim prostorima. Sigurni smo da je razvoj poljoprivredne proizvodnje i s njom povezanih usluga naša strateška odrednica budući u Županiji postoje veliki prirodni resursi kao osnova na kojima se poljoprivreda može dalje razvijati. Točnije, poljoprivredne površine u Ličko-senjskoj županiji ukupno obuhvaćaju gotovo 45% površine Županije ili oko 2.400 km2, od čega je 41% obradivo. Najveći dio obradivih poljoprivrednih površina je u vlasništvu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kojih na području Županije ima oko 5000, a oni predstavljaju glavne nositelje svih poljoprivrednih proizvodnji. Svoju priliku vidimo prije svega u zaštiti odnosno brendiranju visoko kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda s ovog prostora – prije svega tu mislim na lički krumpir (koji je već zaštićen na europskom nivou), ličku janjetinu (zaštićena na nivou Republike Hrvatske), lički sir škripavac  i tome slično. Ono što posebno muči sve poljoprivrednike u RH, pa tako i u Ličko-senjskoj županiji danas je postojeći zakonodavni okvir koji ograničava i otežava razvoj poljoprivredne proizvodnje u svim segmentima, rekao je između ostaloga župan Kolić navodeći važnost novog ustroja i učinkovitijeg sustava dodjele poljoprivrednog zemljišta poljoprivrednim gospodarstvima. Državni tajnik Tugomir Majdak manifestacije projekta Doručak s hrvatskih farmi smatra jednom do najučinkovitijih promocija hrvatske zdrave hrane, s naglaskom na izvornost i tradiciju.

-Na ovaj način ističemo kvalitetu i prepoznatljivost našeg domaćeg proizvoda, ali i domaćim i stranim potrošačima približili sve ove vrijednosti nastale na našim farmama. Svi zajedno trebamo učiniti dodatni napor kako bi promicali hrvatsko selo. To ujedno znači i proširenje tržišta, te kao konačni cilj otvaranje novih radnih mjesta i zadržavanja mladih na ovim prostorima. Na ovaj način dajemo  značajan doprinos razvoju hrvatskog gospodarstva, a hrvatske delicije značajno utječu na ukupnu kvalitetu naše turističke ponude, rekao je državni tajnik Tugomir Majdak koji je u pratnji domaćina obišao štandove ličkih farmera i kušao neke tradicionalne delicije.

L.O./Foto: N.Mraović