BAD HOMBURG –  Ivana Tomaš, zamjenica župana ličko-senjskog  i  Đurđa Adlešić, upraviteljica  Humanitarne zaklade „Hrvatska bez mina“ te Mladen Crnković, glasnogovornik Hrvatskog centra za razminiranje održali su u Bad Homburgu u Njemačkoj prezentaciju razminiranja minsko sumnjivih površina u Ličko-senjskoj županiji  za čije razminiravanje grad Bad Homburg nastoji prikupiti 53 tisuće eura.

Prezentacija je održana kako bi predstavnici različitih bad homburških udruga, zastupnici i čelnici grada Bad Homburga, koje je predvodio gradonačelnik Michael Korwisi, predsjednik Gradskog vijeća Bad Homburga Holger Fritzel, zastupnik i gospodarstvenik Peter Löw te poznata humanitarka Olga Stoss, bili upoznati gdje će biti utrošena donacija stanovnika Bad Homburga, čija akcija je još u tijeku.

Podsjetimo kako je akcija da svaki stanovnik Bad Homburga donira po jedan euro, koliko stoji razminiranje jednog kvadratnog metra, bila potaknuta primjerom Dubrovnika, koji je lani za Dan grada Dubrovnika i feste Sv.Vlaha donirao 200 tisuća kuna za razminiranje miniranih područja u preostalim dijelovima Hrvatske.

-

Zamjenica župana Ivana Tomaš upoznala je nazočne  s područjima Ličko-senjske županije za čije razminiranje će biti utrošen novac prikupljen donacijom, te se zahvalila stanovnicima na uključivanju u ovu hvalevrijednu akciju i pozvala gradonačelnika Bad Homburga da sa suradnicima posjeti Ličko – senjsku županiju  i upozna se sa prirodnim ljepotama jedne  od najljepših hrvatskih županija.

Prema riječima glasnogovornika HCR Mladena Crnkovića, Ličko-senjska županija je nažalost neslavni rekorder u Hrvatskoj sa nešto manje od 147 km2 minsko sumnjivih površina od ukupno 550 km2 takvih površina u Hrvatskoj. Od gradova,  minama je najzagađenija okolica Gospića sa 56 km2 a potom Otočac sa 30 km2.

Budući akcija prikupljanja donacije od građana Bad Homburga još nije završena, pozvani su i svi Hrvati i Nijemci kao i sve udruge i  tvrtke da pomognu akciju čiji donacija će, najavljeno je, biti uručena na idućoj proslavi Dana grada Dubrovnika i festi Sv.Vlaha u veljači 2015. godine u Dubrovniku.

Tijekom prezentacije u Bad Homburgu predstavljena je i novoosnovana udruga „Hrvatska pomaže“ čiji su osnivači gradovi Zagreb, Osijek i Dubrovnik.

L.O.